Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

23.09.2021

Spike Lee, Ava DuVernay, Barry Jenkins & co. eren overleden blaxploitation-icoon Melvin Van Peebles

door Vertigo

De iconische Amerikaanse regisseur, scenarist, componist, acteur en auteur Melvin Van Peebles is op 89-jarige leeftijd overleden. Het nieuws werd aangekondigd door de Criterion Collection en distributeur Janus Films in samenspraak met Van Peebles’ familie.

Van Peebles was dankzij de film Sweet Sweetback’s Baadasssss Song uit 1971, waarvan hij de regie, het script, de hoofdrol, de montage en de muziek voor zijn rekening nam, een van de grondleggers van het blaxploitation-genre.

Daarnaast maakte hij ook een Europese arthousefilm (The Story of a Three-Day Pass), een Hollywoodkomedie (Watermelon Man) en verschillende toneelmusicals. Hij schreef ook romans en acteerde in zowel zijn eigen films als in die van zijn zoon Mario Van Peebles.

“Mijn vader wist dat het belangrijk was om zwarte mensen in beeld te brengen,” reageert Mario Van Peebles. “Als een foto duizend woorden waard is, hoeveel is een film dan waard?”

Hij voegt eraan toe dat Melvin Van Peebles met zijn werk Afro-Amerikanen wilde bevrijden: “Dat deed hij niet door de mentaliteit van witte mensen te imiteren, maar door de kracht, de schoonheid en de onderlinge verbondenheid van alle mensen op prijs te stellen.”

Op sociale media hebben onder meer Spike Lee, Ava DuVernay en Barry Jenkins een laatste groet aan Van Peebles gebracht. Een greep uit de reacties:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Spike Lee (@officialspikelee)

Bron: IndieWire