Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

16.12.2018

Spidey is hot en Mortal Engines flopt aan de Amerikaanse box-office

door Vertigo

Na drie weken met dezelfde zes films aan de top heeft Spider-Man: Into the Spider-Verse de Amerikaanse box-office wakker geschud. Het superheldenavontuur debuteerde met 35,4 miljoen dollar en stootte Ralph Breaks the Internet van de troon.

Bovendien verbrak hij het record van beste openingsweekend voor een animatieprent in december. Dat stond op naam van Sing met 35 miljoen dollar.

Spider-Man stond er echter niet alleen voor. The Mule van en met Clint Eastwood kwam binnen op nummer twee en bracht 17 miljoen dollar op. Daardoor zakte The Grinch met 11,6 miljoen dollar naar de derde plek. Ralph Breaks the Internet moest drie plekken inboeten en belandde op nummer vier met 9,6 miljoen dollar.

Ook de Peter Jackson-productie Mortal Engines beleefde zijn openingsweekend deze week. Het post-apocalyptische epos heeft een prijskaartje van ruim 100 miljoen dollar, maar was slechts goed voor 7,5 miljoen dollar en een vijfde plaats. Volgens box-office-analisten zou de film 100 tot 150 miljoen dollar verlies kunnen maken.

Once Upon a Deadpool loopt al sinds woensdag in de Amerikaanse zalen en wist 3,9 miljoen dollar in te zamelen, waarvan een deel naar Fudge Cancer, een organisatie voor kankerbestrijding, gaat.

Barry Jenkins’ If Beale Street Could Talk debuteerde in vier zalen met een gemiddelde van 54.739 dollar per scherm. Hoewel Jenkins’ voorganger Moonlight het dubbele kon voorlegen in week één, is dat een indrukwekkend cijfer voor de drukke eindejaarsperiode.

Lars von Triers The House That Jack Built bracht het er slechter van af met een gemiddelde van 1.225 dollar in 33 cinema’s. De gelijktijdige release op video-on-demand zit daar wellicht voor iets tussen. Ook Capharnaüm had een bescheiden openingsweekend met een gemiddelde van 9.196 dollar in drie cinema’s.

The Favourite gaat het dan weer voor de wind. De film van Yorgos Lanthimos speelt reeds in 400 zalen en leverde 2,5 miljoen dollar op. Dat is een gemiddelde van 5.854 dollar per zaal, gelijkaardig aan The Mule. Green Book wist zijn plek in de top tien te behouden met een opbrengst van 2,8 miljoen dollar.

Tenslotte blijft Aquaman scoren in China. De superheldenprent leverde er na twee weken reeds 189 miljoen dollar op. Wereldwijd staat de teller al op 261 miljoen dollar en dat terwijl de film in de VS nog moet verschijnen.

Bron: The Playlist, Variety, IndieWire