Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

24.12.2021

Spider-Man: No Way Home-makers hopen op Oscarnominatie voor Beste Film

door Vertigo

Als het van de makers afhangt, verdient Spider-Man: No Way Home een Oscarnominatie voor Beste Film. Het zou na Black Panther nog maar de tweede superheldenprent zijn die daarin slaagt.

Hoofdrolspeler Tom Holland beseft dat er een soort vooroordeel is tegenover superheldenfilms als het op awards aankomt, maar volgens hem is dat onterecht. “Ik heb zowel Marvel-films gemaakt als films die getipt werden voor Oscars en het enige verschil is dat de eerste duurder zijn dan de tweede,” zegt hij.

“De manier waarop ik het personage ontleed en de regisseur het verhaal en de personages schetst, is echter identiek,” vervolgt hij. “Superheldenfilms zijn grootschaliger maar nog steeds echte kunst.”

Ook producente Amy Pascal benadrukt dat superheldenfilms niet minder kwalitatief zijn. “We willen allemaal films maken die mensen willen zien en hen dingen doen voelen,” zegt ze. “Spider-Man: No Way Home slaagt daar absoluut in.”

Sony-bons Tom Rothman voegt eraan toe dat het heel moeilijk is om een kwalitatieve, commerciële film te maken. “Spider-Man: No Way Home is fantastische cinema en precies wat de Academy nodig heeft om de band met het publiek te bewaren,” zegt hij.

“Ik vind het fantastisch dat kunstzinnige films erkend worden door de Academy, maar niet ten koste van kwalitatieve, commerciële cinema,” vervolgt hij. “Vreemd genoeg moeten we afrekenen met een vooroordeel omdat Spider-Man: No Way Home een box-officehit is.”

Marvel-baas Kevin Feige doet eveneens een oproep om de Spider-Man-threequel niet af te schrijven tijdens het awardsseizoen. “Ik hoop dat de leden van de Academy beseffen dat het een kunst op zich is om een verhaal te vertellen dat zoveel verschillende mensen emotioneel raakt,” zegt hij.

“Het is een goede zaak wanneer mensen in een bioscoopzaal rechtstaan en juichen, wanneer ze hun tranen wegvegen omdat ze terugdenken aan twintig jaar Spider-Man-films en wat die voor hen betekenden,” vervolgt hij. “Wat mij betreft, werd de Academy opgericht om dat soort dingen te erkennen.”

Verder vergelijken Rothman en Feige Spider-Man: No Way Home met The Lord of the Rings: The Return of the King, die twaalf Oscars won, omdat beiden de conclusie van een trilogie zijn.

De studiobonzen wijzen er ook op dat de Spider-Man-threequel de bioscoopsector een noodzakelijke boost gaf tijdens de coronacrisis. “Dit is een kans voor de Academy om de bioscoopervaring te steunen,” zegt Rothman.

Bron: THR