Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

14.12.2021

Spider-Man: No Way Home: Emotioneel metaspektakel van Avengers: Endgame-niveau (recensie)

door Chris Craps

De meest geanticipeerde superheldenfilm van het jaar is een waar spektakel voor de diehard fans, die zich geweldig zullen amuseren. Zij kennen immers de Spidey-mythologie én de vroegere films, wat noodzakelijk is om de finesse van Spider-Man: No Way Home helemaal te smaken.

Het verhaal werd meer dan waarschijnlijk geïnspireerd door de animatiehit Spider-Man: Into the Spider-Verse. Het idee van alternatieve universums biedt immers enorm veel mogelijkheden. Daardoor kan er namelijk geput worden uit verhaalelementen van alle Spider-Man-films sinds 2002.

Spider-Man: No Way Home begint onmiddellijk na de finale van zijn voorganger Spider-Man: Far from Home. Daarin onthulde de schurk Mysterio de ware identiteit van Spider-Man. Om dat ongedaan te maken vraagt Peter Parker (Tom Holland) aan Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) voor een spreuk die de hele wereld zal doen vergeten dat hij Spider-Man is.

Dat loopt echter fout en het multiversum komt op losse schroeven te staan. Alle tegenstanders uit de Spider-Man-films met Tobey Maguire komen met Parker afrekenen: Green Goblin (Willem Dafoe), Doctor Octopus (Alfred Molina) en Sandman (Thomas Haden Church). Maar ook The Lizzard (Rhys Ifans) en Electro (Jamie Foxx), die het Andrew Garfields Spidey lastig maakten, duiken op.

Spider-Man: No Way Home bevat nog meer verrassingen die voor een diepere dimensie zorgen die de vorige Tom Holland-films ontbeerden. Enkele daarvan zijn zeer (melo)dramatisch, waardoor dit derde luik zich flink onderscheidt van zijn voorgangers, die toch in de eerste plaats in het schuifje actiekomedie thuishoorden. De threequel bevat zeker nog veel humor, maar de toon is nostalgischer en naar het einde toe zelfs weemoedig.

Wie geen interesse heeft in het Spider-Man-universum en gewoon een eenvoudige popcornfilm wil bekijken, zal van een kale reis terugkeren. De fans krijgen echter iets geserveerd dat hun stoutste dromen op zijn minst zal matchen.

>>Klap

Het slot van de Spider-Man-trilogie met Tom Holland is een verrassend metaspektakel over Peter Parker die door een blunder het multiversum opent, waardoor schurken uit de vorige trilogieën plots opduiken. Van het niveau van Avengers: Endgame.

Regie Jon Watts
Cast Tom Holland, Benedict Cumberbatch, Zendaya
Speelduur 2u28
Vanaf 15 december in de bioscoop