Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

26.07.2016

Souvenir van Bavo Defurne naar Toronto

door Steven Tuffin

TORONTO/BRUSSEL, 26 juli 2016.

Souvenir, de tweede speelfilm van Bavo Defurne met Isabelle Huppert in de hoofdrol, beleeft zijn Noord-Amerikaanse première op het Toronto International Film Festival (8-18 september). Dat kondigde de festivalorganisatie zopas aan. Eerder werd al bekend dat de film eind augustus zijn wereldpremière krijgt op het Filmfestival van Angoulême.

‘Maanden hebben we stil gewerkt in donkere studio’s en nu mogen we eindelijk ons resultaat gaan presenteren, dan nog wel te midden van de wereldtop’, verklaart Bavo Defurne die met Noordzee, Texas enkele jaren geleden zijn speelfilmdebuut maakte. ‘Toronto is het op één na grootste filmfestival ter wereld en het grootste van Noord-Amerika. Ik wil vooral mijn producent Yves Verbraeken bedanken. Hij heeft vanaf het eerste uur in dit ambitieuze internationale project geloofd en ik kan niet gelukkiger zijn dat deze selectie hem gelijk geeft. ‘

In Souvenir speelt Isabelle Huppert de rol van Liliane. Als “Laura” was ze ooit de rijzende ster aan het firmament van het lichte lied. Ze nam zelfs deel aan de European Song Contest. Vandaag is ze vergeten. Ze leidt een teruggetrokken bestaan in een appartement volgestouwd met relikwieën uit haar glorietijd en komt aan de kost in een vleeswarenfabriek waar ze laurierblaadjes op paté legt. Daar is het dat ze de 22-jarige Jean ontmoet.

Naast Huppert zien we onder andere Kévin Azaïs en Johan Leysen. De fotografie is van Philippe Guilbert, terwijl Sophie Vercruysse instond voor de montage. Het Amerikaanse Pink Martini zorgde voor de muziek. Souvenir is een productie van Yves Verbraeken voor Bonjour Pictures. De film kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

Bron: VAF