Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.10.2020

Soul-regisseurs openhartig over diversiteit in Pixar-films

door Vertigo

Soul is de eerste Pixar-film rond een Afro-Amerikaans hoofdpersonage en volgens coregisseur Pete Docter (Inside Out) werd het hoog tijd. “Ik weet niet waarom het zo lang heeft geduurd,” zegt Docter, die tevens Pixars chief creative officer is.

“We proberen altijd zo goed mogelijk de wereld waarin we leven weer te geven en we zijn blij dat we eindelijk een deel van de bevolking weergeven die nog niet zo vaak in onze films was te zien,” vervolgt hij.

Met Soul breekt er mogelijk een nieuw tijdperk aan voor Pixar, waarin de studio meer inzet op diversiteit. Zo is hun volgende project Luca, het verhaal van een vriendschap tussen een Italiaans jongetje en een zeemonster.

“We hebben veel nieuwe regisseurs onder de arm genomen die allemaal een andere achtergrond hebben en uit een ander deel van de wereld afkomstig zijn,” zegt Docter.

“Op die manier kunnen we het publiek blijven verrassen,” vervolgt hij. “Als mensen naar de bioscoop gaan, willen ze iets zien dat ze nog nooit hebben gezien.”

Voor Soul liet Docter zich alvast omringen door Afro-Amerikaanse artiesten, waaronder zijn coregisseur Kemp Powers, de schrijver van het onlangs verfilmde theaterstuk One Night in Miami, en cameraman Bradford Young (Arrival).

Daarnaast werd de Pixar Culture Trust samengesteld, een groep van voornamelijk zwarte Pixar-medewerkers die ervoor moesten zorgen dat Soul zo authentiek mogelijk was.

Powers voegt er echter aan toe dat de film een breed publiek aanspreekt. “Door heel specifiek te zijn, kan je laten zien hoe universeel menselijke ervaringen zijn,” zegt hij en verwijst naar het thema ‘familie’ in het door de Mexicaanse cultuur geïnspireerde Coco.

Bron: EW

Lees meer over: