Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

13.09.2014

Smakelijke toppers

door Jimmy Van der Velde

Het feelgoodfilmpje The Hundred-Foot Journey van Lasse Hallström doet met zijn culinaire premisse vanaf deze week menig bioscoopbezoeker watertanden. De perfecte gelegenheid om eens te kijken naar andere films waarin de liefde door de maag gaat.

La grande bouffe (1973)

Dit Frans-Italiaanse schandaalfilmpje zorgde indertijd voor de nodige controverse. Het verhaal over enkele mannen die samenkomen in een villa om een orgie te houden en zich dood te eten schoot bij sommigen in het verkeerde keelgat. Vooral de komische aanpak werd niet door iedereen gesmaakt.  Voedsel en seks gaan hand in hand in deze provocerende satire.

 

Babette’s Feast (1987)

Dit ingetogen en culinair Deens drama ging in 1988 aan de haal met de Oscar voor de Beste Niet-Engelstalige film. Twee zussen verlenen onderdak aan de Franse vluchtelinge Babette, die besluit het dorpje waar ze vertoeft te trakteren op een nooit gezien feestmaal. Om duimen en vingers bij af te likken.

 

Delicatessen (1991)

Met een lege maag is het niet prettig vertoeven in de maatschappij die Jean-Pierre Jeunet en Marc Caro in deze zwarte komedie schetsen. Voedsel is er namelijk zo zeldzaam dat het gebruikt wordt als betaalmiddel. Centraal in deze film staat een verhuurder en slager die bijzondere gerechten voor zijn huurders klaarmaakt.

 

Yin Shi nan nu (1994)

Ook gevierd Taiwanees regisseur Ang Lee liet zich ooit verleiden tot een culinair uitstapje. De film verhaalt over een chef kok die samenwoont met zijn drie ongehuwde dochters. Het wekelijkse hoogtepunt in de levens van de drie vrouwen en de vader is een uitgebreid gezinsdiner op zondag. Het perfecte filmvoer voor adepten van de Aziatische keuken.

 

Big Night (1996)

Twee broers proberen hun Italiaans restaurant te redden door een benefiet te organiseren. Een van hen maakt zich op om een meesterlijk maal te bereiden voor de aanwezigen. De film was een passieproject van Stanley Tucci.

 

Chocolat (2000)

Wat is een goed maal zonder een overheerlijk dessert? Lasse Hallström stimuleerde de smaakpapillen al eens met het romantische Chocolat. Juliette Binoche speelt in de film de uitbaatster van een pralinewinkel die met haar chocolade de plaatselijke gemeenschap op haar grondvesten doet daveren en het hart van Johnny Depp weet in te palmen. Een snoepfestijn goed voor vijf Oscarnominaties.

 

Ratatouille (2007)

Een rat zien we liever niet opduiken in de keuken. Pixar trok zich daar weinig van aan en creëerde een delicieuze animatietopper met een knaagdier in de hoofdrol. De rat Remy slaat de handen in elkaar met een sukkelende kok om met zijn kookkunsten de culinaire wereld van Parijs versteld te doen staan.

 

@TheJimeister