Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

21.10.2015

Sleeping Giant wint Explore Award op Film Fest Gent

door Jimmy Van der Velde

De Explore Zone is het jongerenparcours van Film Fest Gent. De vijfkoppige jury, begeleid door Gilles De Schryver, heeft op dinsdag 20 oktober de Explore Award uitgereikt aan Sleeping Giant van Andrew Cividino. De prijs is goed voor een grote publiciteitscampagne voor de film op Studio Brussel, in Knack en in De Morgen.

De motivatie van de jury luidt als volgt: “De zeer jonge cast draagt het verhaal met een verbluffende naturel, zodat we samen met hen weer dat zoekende wezen werden uit onze eigen puberteit. Het is een film waarin subtiliteit zegeviert; een film waarin relaties onder de oppervlakte botsen als tektonische platen, maar enkel rimpelingen creëren aan de oppervlakte. We feliciteren de debuterende regisseur Andrew Cividino met zijn prachtige film.”

Op het jongste filmfestival van Cannes was Sleeping Giant dé revelatie in de Semaine de la Critique. Het speelfilmdebuut van Cividino is een even gevoelige als genuanceerde kroniek van de adolescentie, een periode van ontdekking en verlies van illusies.

De special mention ging naar Ixcanul voor de bijzondere en gevoelige manier waarop de film de kijker onderdompelt in de Guatemalteekse cultuur. Louder Than Bombs verdiende een speciale vermelding voor de bijzondere soundtrack en de regie.

Bron: FFG

@TheJimeister