Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

26.03.2024

Sleeping Dogs: Aan De zaak Alzheimer schatplichtige noir met een geweldigde Russell Crowe (recensie)

door Chris Craps

Je vraagt je af waarom Sleeping Dogs, de verfilming van de eerste Engelstalige roman van de Roemeense schrijver Eugene Chirovici, in de bioscoop wordt uitgebracht. Het gebeurt nog zelden dat een film noir of een neonoir de zalen haalt. In de meeste gevallen zie je zo’n film op Netflix of Prime, tenzij het om een heuse event movie gaat. Sleeping Dogs is echter opvallend klassiek qua opbouw en benadering van het genre.

Vermoedelijk ging de pitch voor dit regiedebuut van Adam Cooper als volgt: The Big Combo meets The Big Sleep meets De zaak Alzheimer meets Angel Heart. Een mix dus van klassieke film noir en neonoir. De speurder in Sleeping Dogs is de gepensioneerde politieagent Roy Freeman (Russell Crowe). Hij lijdt aan de ziekte van Alzheimer, maar heeft een operatie ondergaan waardoor zijn geheugen dag na dag recupereert. Uit het niets krijgt hij een uitnodiging van een man die hij tien jaar eerder arresteerde als moordverdachte. De kerel gaat geëxecuteerd worden, maar blijft beweren dat hij onschuldig is.

Sleeping Dogs heeft enorm veel potentieel. Dat men ongetwijfeld de mosterd haalde bij De zaak Alzheimer en The Big Combo, stoort niet. De hele film is immers een interessante mix van bekende plotlijnen, wat het genre toelaat. Noir wordt immers pas ecbt noir wanneer het bepaalde typische elementen in zich heeft. Hier heb je onder meer de femme fatale, de dubieuze partner, het ambigue slachtoffer, de onschuldige veroordeelde en de privédetective / politieman met een verleden.

Crowe is nog eens echt uitstekend. Het probleem ligt echter bij Cooper die ook aan het scenario meeschreef. Om te beginnen geeft de titel veel te veel weg. Daarnaast wordt de voorspelbaarheid van het verhaal amper gecamoufleerd. Je hebt eigenlijk een David Fincher of Roman Polanski nodig om dit soort senario en stijl naar een hoger niveau te tillen. Wat rest is een vermakelijke en interessante noir die geweldig had kunnen zijn, maar jammer genoeg blijft steken in middelmatigheid.

>>Klap

Ex-politieman Russell Crowe moet in deze film noir van Adam Cooper een moordzaak oplossen terwijl hij kampt met de ziekte van Alzheimer. The Big Combo meets De zaak Alzheimer.

Regie Adam Cooper
Cast Russell Crowe, Karen Gillan, Marton Csokas
Speelduur 1u52
Vanaf 27 maart in de bioscoop

Lees meer over: