Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

13.09.2018

Slachtoffer van zedendelinquent die uit The Predator werd geknipt reageert op hetze

door Vertigo

Deze week komt in de Verenigde Staten Shane Blacks The Predator in de zalen. De release van de film gaat gebukt onder een controverse rond Blacks casting van een zedendelinquent.

Kort voor de wereldpremière op het Toronto International Film Festival bracht actrice Olivia Munn namelijk aan het licht dat haar tegenspeler Steven Wilder Striegel veroordeeld werd voor het proberen versieren van een 14-jarig meisje online.

Striegels enige scène in de film werd geknipt en Black sloeg mea culpa. Dat was voor Munn echter niet genoeg. Ze pikte het niet dat Black haar niet persoonlijk zijn excuses had aangeboden en dat de andere castleden haar in de steek hadden gelaten.

Munn werd echter door de studio 20th Century Fox verzocht om haar mond te houden. “Alles is toch oké?” zou men gezegd hebben. “De scène is eruit. Wat is het probleem?” Daarop antwoordde Munn: “Het is toch maar gebeurd.”

“Men verwachtte dat ik zou zwijgen, omdat het ook mijn film was,” zei de actrice, “maar dat kan mij niet schelen. Al was ik er schatrijk en oppermachtig door geworden zou het mij geen mensenleven waard zijn. Op die manier wil ik geen carrière maken.”

Striegels slachtoffer, Paige Carnes, is Olivia Munn alvast eeuwig dankbaar. “Ze heeft het voor mij en alle slachtoffers van gelijkaardige feiten opgenomen,” zei de nu 24-jarige Carnes. “Ik put er kracht uit en ook de positieve reacties op sociale media geven mij moed.”

“Seksueel misbruik maakt mensen ongemakkelijk,” zei ze nog, “en dat is de bedoeling. Hun ongemak verbleekt bij de psychologische en fysieke foltering die ik heb doorgemaakt. Ik schaam mij niet voor wat er gebeurd is. Dat is niet aan mij.”

Black heeft tenslotte nogmaals zijn spijt uitgedrukt over het hele voorval. “Ik heb een inschattingsfout gemaakt,” zei hij, “en dat was onverantwoord. Ik ben geen kind. Ik was de baas en het was mijn taak om ervoor te zorgen dat zo’n dingen niet gebeurden. Ik heb gefaald en mijn castleden pijn gedaan. Dat is onaanvaardbaar en ik neem de schuld volledig op mij. Het spijt mij verschrikkelijk.”

“Het stoort mij enorm dat deze film niet geleid heeft tot een mooie avond met mooie mensen, maar overschaduwd wordt door een stomme beslissing van mij,” besloot hij.

Bron: The Playlist, IndieWire