Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

18.10.2020

Sienna Miller openhartig over Alfred Hitchcock-praktijken in het moderne filmlandschap

door Vertigo

Alfred Hitchcock maakte naar verluidt het leven van hoofdrolspeelster Tippi Hedren zuur op de set van The Birds en Marnie. Volgens Sienna Miller, die Hedren vertolkte in de biopic The Girl, zou dat tegenwoordig niet meer kunnen.

“Als er nu een regisseur een actrice op een dergelijke manier zou proberen te behandelen, zou er een leger vrouwen zich tegen hem keren,” zegt Miller.

Hoewel hij slechts twee films maakte met Hedren, hield Hitchcock haar op de koop toe aan haar exclusief contract. Daardoor kon ze niet samenwerken met Jean-Luc Godard en Fran├žois Truffaut, die allebei interesse hadden getoond om met haar in zee te gaan.

“De opnames van The Birds en Marnie waren heel traumatiserende en vreselijke ervaringen voor Tippi,” zegt Miller. “Bovendien hield Hitchcock haar tien jaar aan haar contract en keek hij toe hoe ze ouder werd en geen enkele film maakte. Het was heel sadistisch.”

“Ik heb het geluk dat ik in deze tijd werk, omdat verhalen als Tippi’s vroeger niet ongebruikelijk waren,” vervolgt ze. “Je was eigendom van de studio en van de regisseur.”

Hoewel ze zelf geen seksueel misbruik heeft meegemaakt, heeft Miller ervaring met ongepast gedrag tijdens audities. “Toen ik jonger was, werd mijn hele lichaam in detail gefilmd, zelfs al was men niet ge├»nteresseerd,” zegt ze.

Bron: IndieWire