Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

13.03.2018

Shia LaBeouf blikt terug op zijn monumentaal wangedrag

door Vertigo

Shia LaBeouf kwam recent terug op zijn wangedrag uit het verleden. Zo werd hij het afgelopen jaar onder meer gearresteerd voor openbare dronkenschap. De beelden van zijn woede-uitbarsting die daarop volgde, kwamen online terecht. Daarin is te horen hoe de acteur stomdronken een reeks narcistische, racistische en vrouwonvriendelijke uitspraken doet:

“Wat daar gebeurde, was zo vernederend. Echt een voorbeeld van white privilege en wanhoop, een catastrofe. Het kwam vanuit een egoïstisch en gedesillusioneerd deel va mezelf. Ik wilde de schuld van mijn arrestatie van me afschuiven. ”

De acteur liet zich daarna opnemen in een afkickkliniek, waar dokters een posttraumatische stressstoornis bij hem vaststelden. Die liep hij volgens hem op toen hij als kind hoorde hoe zijn moeder aangerand werd. “Ik verstijfde. De man liep naar buiten en mijn moeder ging achter hem aan. Er kwam ook buur met een kruisboog aangelopen,” herinnert LaBeouf zich. “Ze hebben die man nooit gevonden.”

Door die feiten is LaBeouf naar eigen zeggen zelf ook geneigd om uit te halen als iemand hem of zijn moeder bedreigt. Zo liep hij ook al eens een chauffeur met een mes achterna nadat die zijn moeder had aangereden op een parking. Dat is meteen ook de reden waarom de acteur met een wapen naast zijn bed slaapt: “Ik heb altijd het gevoel dat er iemand kan binnenkomen. Dat heb ik al heel mijn leven.”

Desondanks brak de acteur door in Hollywood en versierde hij in 2000 de hoofdrol in de serie Even Stevens. Acht jaar later was hij de ster in Michael Bays Transformers-franchise en werd hij in Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull geïntroduceerd als Harrison Fords opvolger. Toch haalde hij achteraf uit naar Bay en Steven Spielberg:

“Zij hebben zoveel voor mij gedaan, ik ga hen niet meer bespotten. Mijn probleem met die films was echter dat ze irrelevant leken. Ik ben opgegroeid met Easy Rider en Raging Bull. Wat De Niro en Hopper daarin doen, betekent echt iets. Ondertussen was ik gewoon mystieke kristallen aan het zoeken in mijn films. Het is moeilijk om dat te blijven doen wanneer je denkt dat je voor het tegenovergestelde gemaakt bent.”

LaBeaouf erkent dat hij zijn carrièreproblemen fout aanpakte: “Drinken is mijn manier van ontsnappen. Ik ben een ouderwetse drankverslaafde. Ik moet de verantwoordelijkheid voor mijn daden opnemen en schoon schip houden, dan kan ik pas weer aan het werk gaan. Ik probeer creatief te blijven en uit mijn fouten te leren. Het gaat echter al even slecht met me, eigenlijk al het grootste deel van mijn leven. In mijn wanhoop ben ik de weg kwijtgeraakt.”

Bron: Esquire

Lees meer over: