Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

24.04.2014

The Sequels Steven Loves/Hates to See

door Steven Tuffin

Hollywoods voorliefde voor vervolgfilms is de laatste jaren zo uit de hand gelopen, dat men is beginnen spreken van sequelitis. Gelukkig bewijzen titels als The Amazing Spider-Man 2 dat sequels niet per se tweederangsfilms hoeven te zijn. Al zijn er uiteraard voldoende soortgenoten die het tegendeel bewijzen. Onze medewerkers maakten lijstjes van de beste en de slechtste vervolgfilms die ze ooit onder ogen kregen. Ga dat (niet) zien!

Hoofdredacteur Steven Tuffin deelt zijn keuzes mee.

LOVE

Aliens (1986) van James Cameron

Laat het aan James Cameron over om met het vervolg op een sciencefictionklassieker een totaal andere route te kiezen. Stoere soldaten in outer space worden aangevallen door gevaarlijke wezens. Gelukkig weet Ripley raad!

 

The Dark Knight (2008) van Christopher Nolan

Niet alleen een steengoede sequel, maar ook een steengoede film. Christopher Nolan was verlost van alle introductiebagage en kon zijn eigen dada’s botvieren in dit meesterlijk schaakspel tussen Christian Bales fladderheld en Heath Ledgers The Joker.

 

The Matrix Reloaded / Revolutions (2003) van Andy & Lana Wachowski

Gehaat door velen, bemind door ondergetekende. De – toen nog – gebroeders Wachowski gingen gebukt onder commerciële druk voor een trilogie, verlegden in deel twee allerlei soorten grenzen en eindigden met een knap staaltje klassieke cinema.

 

HATE

Pirates of the Caribbean 2, 3 en 4 (2006, 2007, 2011) van Gore Verbinski en Rob Marshall

Hoe vaker Johnny Depp zijn malle piratenplunje aantrekt, hoe gênanter de franchise wordt. Niet dat hij de enige schuldige is. Regisseur Gore Verbinski leek na één aflevering al uitgekeken op het vertellen van een coherent verhaal.

 

The Dark Knight Rises (2012) van Christopher Nolan

Al het goede van Nolans voorganger was als sneeuw voor de zon gesmolten. De verwijzingen naar de financiële crisis waren even subtiel als de moves van Lesley-Ann Poppe en slechterik Bane oogde als het debiele neefje van Darth Vader.

 

Star Trek Into Darkness (2013) van J. J. Abrams

J.J. Abrams was er met zijn Star Trek-reboot in geslaagd om een ingedommelde franchise op entertainende wijze wakker te schudden. Met dit vervelende vervolg updatete hij de beste Trek-prent The Wrath of Khan tot een trieste terroristenmetafoor.

 

@Waanzinema