Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

07.04.2022

Selma-ster David Oyelowo vreest impact Will Smith-incident op zwarte acteurs

door Vertigo

De gevolgen van de slag die Will Smith aan komiek Chris Rock gaf tijdens de Oscars zijn nog steeds voelbaar in Hollywood, en des te meer voor zwarte sterren. David Oyelowo (Selma) schreef een gastcolumn voor The Hollywood Reporter waarin hij de verregaande gevolgen van het incident uit de doeken doet.

“Als zwarte man met een publiek leven ben je je voortdurend bewust dat je louter bestaan al een politieke daad is. Je wordt continu gebruikt als voorbeeld om stereotypes of te bevestigen of te ontkrachten. Die stereotypes zijn gelinkt aan criminaliteit, burgerschap, educatie, viriliteit, armoede, sociale verantwoordelijkheid en zoveel meer. Het is een last die ik moet aanvaarden, hoe uitputtend dat ook is.”

Over het incident schreef Oyewolo: “Het moment dat ik langzaam besefte wat er juist was gebeurd, werd ik geconfronteerd met dezelfde angst die alle zwarten voelen wanneer er een zwart gezicht op het nieuws wordt getoond bij een misdrijf. Je merkt dat je denkt: ‘Wat betekent dit voor ons?’ ‘Wat betekent dit voor mij?'”

Op een Oscars-afterparty werd Oyelowo aangeklampt door een oudere witte man die met duidelijk genoegen verkondigde dat Smith meteen buitengezet had moeten worden. Oyelowo zei: “Je kan het eens zijn met die mening, maar het ging niet om wat hij zei, het was de manier waarop hij het zei. Ik kén dat genoegen. Ik ken die uitstraling en het is monsterlijk in de subtiele boodschap die eruit spreekt.”

De Academy heeft volgens Oyelowo sinds het #OscarsSoWhite-protest veel vooruitgang gemaakt, vooral in hun pogingen om de schandalig onevenwichtige rassen- en genderverhoudingen te verbeteren, maar Smiths schermutseling zou dat deels teniet kunnen doen.

“Het zou naïef zijn om te veronderstellen dat het incident tussen Smith en Rock niet door sommige professionals in de industrie vanuit raciaal perspectief zal belicht worden”, zo ging Oyelowo verder. “Er zijn zij die, vanuit een poging om ervoor te zorgen dat zoiets niet meer gebeurt, zullen handelen vanuit een onbewust – of bewust – vooroordeel. Een vooroordeel dat nog steeds een groot deel van de beslissingen in Hollywood beïnvloedt. Het zou tragisch zijn als een poging om de herhaling van zo’n voorval te voorkomen, een voorwendsel wordt om ideeën over inclusie en diversiteit terug te draaien.”

Oyelowo sloot af dat hoewel de oneerlijke aanval op Chris Rock en de schaduw die het gebeuren wierp over de Oscars-avond onmiskenbaar zijn, ook de andere helft van dit gesprek dient gehoord te worden.

“Laten we niet vergeten dat er een ingesteldheid bestaat die perfect wordt weergegeven door die man die mij benaderde op de afterparty”, eindigde Oyelowo. “Zijn roddelachtige houding en de halve glimlach op zijn gezicht zijn kenmerkend voor wat niet mag binnensluipen in de nasleep van dit voorval. We moeten waakzaam blijven voor beslissingen die nefast zouden zijn voor alle vooruitgang die al is verwonnen door de Academy.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: