Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

17.01.2021

Selectieproces Beste Internationale Film-Oscar aangepast door coronacrisis

door Vertigo

Door de coronacrisis heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences het selectieproces voor de categorie Beste Internationale Film aangepast. De shortlist zal niet langer uit tien maar uit vijftien kandidaten bestaan.

Van 2008 tot 2020 stemde een comité van Academy-leden op hun favoriete films en werden de zeven hoogst genoteerde geselecteerd. Daarna kwam het comité samen om na een debat de resterende drie films te kiezen.

Het systeem werd in het leven geroepen nadat Cristian Mungiu’s 4 Months, 3 Weeks and 2 Days in 2007 de shortlist niet haalde en om te voorkomen dat nog meer films over het hoofd werden gezien.

Dit jaar komt het comité niet samen en wordt er vanop afstand gestemd. Het vangnet voor films die over het hoofd worden gezien is dus verdwenen, maar de shortlist wordt uitgebreid naar vijftien films.

Tot de favorieten behoren Drunk (Denemarken), Dear Comrades! (Rusland), La llorona (Guatemala), Deux (Frankrijk) en I’m No Longer Here (Mexico). De Belgische inzending is Filles de joie en de nominaties worden op 15 maart bekendgemaakt.

Bron: Variety, Dark Horizons