Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.08.2018

Screening van twee huiverklassiekers in Britse kathedraal zorgt voor protest

door Vertigo

Een screening van Robin Hardy’s The Wicker Man en Nicolas Roegs Don’t Look Now in de kathedraal van het Britse Derby heeft protest uitgelokt in christelijke kringen. In de eerste film is namelijk vrouwelijk naakt en een heidens offer te zien en in de tweede een expliciete seksscène.

“Het is niet gepast om deze films te vertonen op een gewijde en geheiligde gebedsplaats,” zei de voogd van een kerk binnen hetzelfde bisdom. “Het brengt de spirituele integriteit van de kathedraal in het gedrang. Waarom moet een kathedraal ook films vertonen als er zoveel bioscopen zijn in Derby?”

Volgens de deken van de kathedraal tonen de twee films echter niks dat God nog niet heeft gezien en ook eerwaarde Stephen Hance verdedigt de voorstellingen. “Beide films vertellen heel krachtige verhalen over geloof, twijfel en zaken waar mensen het moeilijk mee hebben,” zei hij. “De kathedraal is niet alleen voor gelovigen, maar voor iedereen. We proberen ze in de eerste plaats open te stellen voor nieuwe mensen.”

De films werden geselecteerd door Alex Rock van de nabije Quad-bioscoop, zelf een lid van de parochie. “Ik heb een goeie band met Derby Cathedral en ze ligt mij nauw aan het hart. Ik vond het een uitgelezen kans om een gesprek over de ruimte zelf op gang te brengen en om ze op een volledig andere manier te ervaren. Bovendien gaat het om twee van de beste Britse films aller tijden.”

Naast The Wicker Man en Don’t Look Now staan ook voorstellingen van Monty Python’s Life of Brian en Sister Act op het programma.

Bron: BBC

Lees meer over: