Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

08.12.2020

Screen Flanders steunt regiedebuut Veerle Baetens, fictiereeks Adil & Bilall en meer

door Vertigo

Screen Flanders investeert 2.025.000 euro in negen nieuwe audiovisuele producties en rondt daarmee de kaap van 200 ondersteunde titels sinds de lancering in 2012. Dat maakte Vlaams minister van Economie Hilde Crevits vandaag bekend.

Bij de ondersteunde producties van deze tweede oproep van 2020 zijn onder meer de fictiereeks Grond van Adil El Arbi, Bilall Fallah en Mathieu Mortelmans, de fictiereeks Diamonds van de Israelische regisseur Rotem Shamir, de Vlaamse fictiereeks Geldwolven en de Belgische fictiereeksen 1985 en Fils de.

Ook het regiedebuut van Veerle Baetens, Het smelt, en de internationale crossoverfilm Inside kunnen op de steun van het economische fonds rekenen.

De investering van 2.025.000 euro van deze tweede oproep van 2020 zal in totaal meer dan 16,2 miljoen euro aan in aanmerking komende audiovisuele uitgaven genereren in het Vlaamse Gewest, goed voor een economische hefboom van 8,03 per geïnvesteerde euro. De steunbedragen van de tweede oproep van 2020 variëren tussen 130.000 en 400.000 euro per project.

Sinds de lancering van het economische fonds in 2012 investeerde Screen Flanders meer dan 38,6 miljoen euro in 205 audiovisuele producties. De investering resulteerde in meer dan 237 miljoen euro aan in aanmerking komende uitgaven in het Vlaamse Gewest: elke geïnvesteerde euro leverde op die manier gemiddeld 6,14 euro aan uitgaven in onze regio op.

In deze cijfers wordt enkel rekening gehouden met rechtstreeks in aanmerking komende audiovisuele uitgaven, niet met indirecte uitgaven zoals transport of horecakosten, die vaak ook in het Vlaamse Gewest worden gedaan.

Ondersteunde speelfilms tweede oproep 2020

Naast vijf fictiereeksen kunnen ook vier fictiespeelfilms op de steun van het fonds rekenen: Inside, Kanun, Sinterklaas en Koning Kabberdas en Het smelt.

In de internationale crossoverfilm Inside staat kunstdief Nemo centraal. Wanneer hij inbreekt in het penthouse van een verzamelaar op zoek naar waardevolle kunstwerken, blokkeert het veiligheidssysteem en komt hij vast te zitten. Uren worden dagen en dagen worden weken, maar niemand komt hem bevrijden.

Het luxepenthouse, omgeven met verfijnde, bijzondere en ook enge kunstwerken, is een gevangenis geworden. Een onbewoond eiland, een folterkamer en uiteindelijk een plaats van openbaring.

De Griekse regisseur Vasilis Katsoupis (My Friend Larry Gus) zal de regie van deze bijzondere speelfilm voor zijn rekening nemen. De Vlaamse coproducent is A Private View.

Kanun wordt de derde speelfilm van de Franse auteur/regisseur Jérémie Guez (The Sound of Philadelphia, A Bluebird in My Heart). Lorik, begin dertig, werkt in Brussel als handlanger van de Albanese maffia samen met zijn mentor Aleks. Hij wordt verliefd op Sema, een in Turkije geboren kunststudente.

Maar het verleden laat Lorik niet los. Een dorpsgenoot uit Albanië, wiens vader door de oom van Lorik werd vermoord, heeft hem opgespoord en wil, volgens de regels van de traditionele Albanese wet Kanun, dat de schuld aan zijn familie met bloed wordt betaald.

Waël Sersoub (MILF), Tugba Sunguroglu (Mustang) en Arben Bajraktaraj (Helvetica) zullen de hoofdrollen vertolken in deze film die in beeld zal worden gebracht door de Vlaamse DOP Grimm Vandekerckhove (Ghost Tropic). Het Vlaamse Flow Postproduction zal de beeldafwerking voor zijn rekening nemen. De Vlaamse coproducent is Polar Bear.

In Sinterklaas en Koning Kabberdas maken we kennis met Riko Rotkuif. Riko werd vroeger gepest en wil nu alle kinderen terug pesten door het boek van Sinterklaas te vervalsen. Vermomd als Koning Kabberdas infiltreert hij in het kasteel van Sinterklaas. De Sint, Piet en hun vrienden kunnen net op tijd zijn snode plan verijdelen.

Scenarist Hugo Matthysen (Het peulengaleis, Dag Sinterklaas) en regisseur Stijn Coninx (Niet schieten, Dag Sinterklaas) zijn weer van de partij voor dit grote Sintavontuur, net als onder meer Wim Opbrouck (Fenix), Jonas Van Thielen (Vriendinnen), Els Dottermans (De luizenmoeder), Nico Sturm (Gina & Chantal) en Pieter Embrechts (Familie Kruys).

De film zal op locatie worden gedraaid in Antwerpen met een grotendeels Vlaamse crew. Het Vlaamse Gonzo en Flow Postproduction zullen instaan voor de geluids- en beeldafwerking van de film. De Vlaamse producent is Sylvester TV.

De speelfilm Het smelt, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Lize Spit, vertelt het verhaal van Eva De Wulf die opgroeit in het Vlaamse dorpje Bovenmeer als oudste kind van een ontwricht gezin.

Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand liep, keert de 26-jarige Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak om af te rekenen met haar verleden en een beklijvende boodschap achter te laten.

Het smelt wordt het regiedebuut van actrice Veerle Baetens (Tabula rasa, Cheyenne & Lola). In de crew vinden we Vlaamse professionals als DOP Fred Van Zandycke (Cheyenne & Lola), geluidstechnici Geert Vlegels en Pedro Van den Eede, hoofd kostuums Manu Verschueren en hoofd make-up Diana Dreesen (The Broken Circle Breakdown). De Vlaamse hoofdproducent van Het smelt is Savage Film.

Ondersteunde fictiereeksen tweede oproep 2020

Vijf fictiereeksen krijgen binnen deze oproep steun van Screen Flanders: 1985, Diamonds, Fils de, Geldwolven en Grond.

In 1985 stappen een jonge vrouw, haar broer en zijn beste vriend in het avontuur van het volwassen leven. Vol goede intenties beginnen ze aan een beloftevolle toekomst, Inge als rechtenstudente aan de VUB, Marc en Franky als rekruten bij de Rijkswacht.

In de jaren daarop verliezen ze allen hun onschuld en illusies en zinken ze met het hele land steeds dieper weg in het moeras van de Bende van Nijvel… De reeks wordt geschreven door Willem Wallyn (All of Us, Albatros) en zal worden geregisseerd door Wouter Bouvijn (De twaalf, Red Light).

In de crew vinden we Vlaamse professionals als gaffer Tom Van Overstraeten (Cold Courage), key grip Jesse Umut (Red Light), props master Myrthe Douma (Baptiste), location scout Wim Verstraeten (Help, I Shrunk My Friends), location manager Emanuel Meuleman (Spider in the Web) en monteur Pieter Smet (Yummy). De productie is van het Vlaamse Eyeworks Film & TV Drama.

Diamonds is een misdaadthrillerreeks die zich afspeelt in de Antwerpse diamantindustrie. We volgen één van de grootste Joods-orthodoxe families uit de industrie, de Wagners.

Wanneer de jongste zoon van de familie zelfmoord pleegt, keert zijn broer Noah, die de orthodoxe manier van leven lang geleden de rug heeft toegekeerd, terug uit Londen met mysterieuze bedoelingen.

De reeks zal geregisseerd worden door de Israelische regisseur Rotem Shamir (Fauda) en op locatie in Antwerpen worden gedraaid met een grotendeels Vlaamse crew. De productie is van De Mensen.

In de Belgische reeks Fils de volgen we de criminele vader Franck Pistone, die na een overval 17 jaar ondergedoken leefde. Nu hij zijn einde voelt naderen, duikt hij opnieuw op in Brussel om zich met zijn kinderen – en hun moeders – te verzoenen en hen zijn diamanten na te laten. Het probleem met een nalatenschap? Hoe groter de buit, hoe bitterder de strijd.

De reeks zal geregisseerd worden door Frank Devos (Undercover seizoen 1, Chaussée d’amour) met onder meer Serge ‘Marka’ Van Laeken, Camille Pistone (Losers Revolution), Salim Talbi (La théorie du Y) en Mara Taquin (Sawah) in de hoofdrollen.

Een deel van de opnames zal plaatsvinden in Antwerpen met een grotendeels Vlaamse crew, met onder meer DoP Richard van Oosterhout (The Window), geluidstechnicus Seppe van Groeningen (Keizersvrouwen), art director Manolito Glas (Bullets), hoofd haar en make-up Evie Haemels (The Window) en monteur Koen Timmerman (Over water). Hoofdproducent van de reeks is AT-Prod.

In de Vlaamse reeks Geldwolven maken we kennis met de timide en immer correcte fraude-expert Frank Van Dam. Wanneer zijn vrouw hem verlaat, merkt hij dat de wereld rondom hem niet zo eerlijk is als hij dacht. Hij beslist zijn leven drastisch om te gooien en gaat samenwerken met zijn absolute tegenpool Chris De Wolf.

Chris is een charmante twintiger die iedereen rond zijn vinger weet te winden en die leeft van kleine oplichtingen. Met Franks ervaring en Chris’ mensenkennis vormen ze een succesvol duo. Maar wat klein en voorzichtig begint, ontspoort totaal. Of lijkt dat alleen maar zo? Gijs Polspoel (Spitsbroers, Professor T.) zal de regie voor zijn rekening nemen. Acteur Tom Van Dyck (Over water) zal te zien zijn in één van de hoofdrollen. De Vlaamse producent is Caviar Antwerp.

In Grond denkt Ishmael – ‘Smile’ voor de vrienden – de oplossing te hebben bedacht voor een aloud probleem, wanneer hij het repatriëringsbedrijf van zijn vader overneemt. ‘Als je moslims niet kunt begraven in de heilige grond in Marokko, dan halen we die grond toch gewoon naar hier…’.

Een even eenvoudig als geniaal idee, maar zonder het te beseffen opent Smile hiermee de doos van Pandora. De reeks geschreven door Zouzou Ben Chikha, Wannes Cappelle en Dries Heyneman en wordt geregisseerd door Adil El Arbi en Bilall Fallah (Patser, Bad Boys For Life) en Mathieu Mortelmans (Bastaard, Unité 42).

In de cast vinden we namen als Yassine Ouaich (Keizersvrouwen), Ward Kerremans (Blackout), Ahlaam Teghadouini (Hoodie), Saïd Boumazoughe (Patser), Charlotte De Bruyne (De twaalf) en Tom Vermeir (De twaalf).

Ook voor de crew wordt beroep gedaan op Vlaamse professionals als DOP Maximiliaan Dierickx (La forêt), geluidstechnicus Geert Vlegels (De dag), hoofd kostuums Manu Verschueren (Unité 42), hoofd make-up Els Van Lierde (Salamander) en monteur Pieter Smet.

Grond is een productie van het Vlaamse Lunanime. De reeks zal in Vlaanderen op VIER in première gaan in september 2021 en vervolgens te zien zijn op Streamz en BeTV. In Duitsland wordt de reeks uitgezonden op ZDF. Internationaal zal de reeks een release krijgen op Netflix.

Meer informatie over de ondersteunde producties is te vinden op de Screen Flanders-website.

Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse Gewest spenderen een financieel duwtje in de rug. De Belgische (co-)producenten kunnen via Screen Flanders tot 400.000 euro terugbetaalbare voorschotten aanvragen als economische ondersteuning voor hun audiovisuele uitgaven binnen het Vlaamse Gewest.