Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

19.10.2021

Scream-scenarist onthult oorsprong iconische Ghostface-masker

door Vertigo

Naar aanleiding van de 25e verjaardag van Wes Cravens Scream heeft scenarist Kevin Williamson onthuld waar het iconische Ghostface-masker vandaan komt. Dat wordt in de franchise door verschillende seriemoordenaars gedragen.

Williamson vertelt dat de makers van het Scream het aanvankelijk niet eens raakten over een masker tot hij en Craven een locatie aan het verkennen waren en er één vonden in een doos met spullen in een garage.

Het ging om Ghostface, een masker ontworpen door een zekere Brigitte Sleiertin als onderdeel van de collectie Fantastic Faces voor het bedrijf Fun World. “Wes keek me onmiddellijk aan en zei: ‘Dit lijkt op het beruchte schilderij The Scream van Edvard Munch.'” zegt Williamson.

“We vroegen aan ons productieteam om een gelijkaardig masker te ontwerpen,” vervolgt hij. “We hadden wel twintig verschillende designs, maar de studio verwierp ze één voor één. Uiteindelijk vroegen we ons af waarom we niet gewoon de rechten op het originele masker kochten.”

Zo gezegd, zo gedaan. Scream-distributeur Dimension Films kreeg toestemming om het ontwerp en de naam van Ghostface te gebruiken, wat Fun World veel geld opleverde. Ghostface werd dankzij Scream namelijk het populairste Halloween-masker in de VS.

Bron: /Film