Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

19.05.2015

Schoenenschandaal in Cannes

door Jimmy Van der Velde

Het Filmfestival van Cannes ligt onder vuur nadat meerdere vrouwen de toegang tot het Palais des Festivals werd ontzegd omdat ze geen hoge hakken droegen.

Onder andere tijdens een vertoning van Todd Haynes’ Carol stuurde de beveiliging verschillende mensen wandelen. Zelfs dames die om medische redenen platte schoenen droegen, werden tegengehouden.

Ook de echtgenote van Asif Kapadia, die in de Franse badstad de documentaire Amy voorstelt, werd geweigerd, maar mocht uiteindelijk toch binnen.

Volgens sommigen heerst er een vorm van willekeur. Vrouwen die hun schoeisel verbergen onder hun jurken hebben geen probleem om de moderegels te omzeilen.

Ook mannen dienen te voldoen aan een strenge dresscode. Glitterschoenen zijn uit den boze en het dragen van een vlinderdas is verplicht.

Festivaldirecteur Thierry Frémaux ontkent dat er vaste richtlijnen zijn voor het dragen van schoeisel. Volgens medewerkers moeten vrouwen wel formeel gekleed zijn.

Actrice Emily Blunt uitte haar verontwaardiging over het debacle tijdens de persconferentie van de thriller Sicario. Regisseur Denis Villeneuve beloofde al grappend dat hij samen met Benicio del Toro en Josh Brolin de rode loper zal betreden op hakken.

Bron: THR

@TheJimeister