Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

13.06.2022

Sarah Polley onthult onveilige werkomstandigheden Terry Gilliam-set

door Vertigo

De Canadese actrice en regisseur Sarah Polley begon haar carrière op achtjarige leeftijd in Terry Gilliams The Adventures of Baron Munchausen. In haar nieuwe boek Run Towards the Danger onthult ze dat de omstandigheden op de filmset soms onverantwoord waren.

“We moesten een scène met explosieven draaien, in een gebombardeerde stad”, vertelt ze. “Terry gidste me door het pad waarlangs ik moest rennen. Hij verzekerde me dat alles veilig zou zijn.”

Toch voelde het allerminst zo aan voor de actrice. Ze moest onder een houten balk doorrennen, waarvan haar niet verteld was dat die in brand zou staan. De explosies om haar heen maakten haar zo bang dat ze struikelend tegen de camera liep.

“Het was nooit in me opgekomen dat dit vanaf het begin het plan was”, zegt Polley. “Toch was het zo. En ik had net de opname verknoeid. Terwijl de crew de set klaarmaakte voor een nieuwe take, merkte Terry niet eens hoeveel schrik ik had.”

Jaren later bood Gilliam zijn verontschuldigingen aan, al weigerde hij toe te geven dat Polley ooit écht gevaar gelopen had. De actrice heeft zich inmiddels verzoend met het voorval: “Terry heeft beelden gemaakt en verhalen verteld die de tand des tijds zullen doorstaan. Of ze de hel waard waren om hen te draaien, dat is een ander paar mouwen.”

Bron: IndieWire