Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

16.06.2018

Sandra Bullock en Cate Blanchett kaarten ongelijkheid onder filmcritici aan

door Vertigo

Onlangs werd een rapport gepubliceerd waaruit bleek dat het grootste deel van de filmcritici blanke mannen zijn. Ocean’s 8-actrices Sandra Bullock en Cate Blanchett hadden er iets over te zeggen.

“Het zou leuk zijn als de recensent van een film een reflectie zou zijn van het doelpubliek,” zei Bullock. “Kinderfilms zouden moeten besproken worden door kinderen, niet door een zestigjarige man. Zijn mening zou volgens mij bevooroordeeld zijn. Er zou meer evenwicht moeten zijn onder filmcritici zodat ze de wereld waarin we leven weergeven, zoals Ocean’s 8 de wereld van mij en mijn vriendinnen weergeeft.”

Blanchett linkte de ongelijkheid aan de mogelijkheden voor vrouwelijke films in Hollywood. “Een studio kan een film steunen, maar de onzichtbare gezichten op het internet, vaak mannelijke recensenten, kunnen hem verkeerd begrijpen. Dat is een belangrijk aspect van het verhaal.”

Niet iedereen is het met Bullocks idee eens. “Misschien zouden de recensies van Ocean’s 8 positiever geweest zijn als het merendeel van de critici vrouwen waren die zich als vrouw identificeren,” zei filmrecensente Alison Willmore op Twitter. “Misschien ook niet! Als je enkel een stelling kan poneren door de meningen van vrouwelijke critici die de film niet goed vonden eruit weg te laten, is je stelling fout. Vrouwen zijn niet uniform!”

“Tienerjongetjes gebruiken ook het argument dat een film niet voor mij bedoeld is als ze mij zeggen waarom ik mijn mening niet mag geven over Suicide Squad. Dat argument houdt ook in dat er nooit slechte recensies zouden mogen zijn, omdat dat gewoon betekent dat de criticus niet tot het doelpubliek behoorde.”

Bron: The Playlist