Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.10.2015

Sam Louwyck wint Vlaamse Cultuurprijs voor Film

door Jimmy Van der Velde

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz overhandigde op maandag 19 oktober de Vlaamse Cultuurprijs voor Film 2014 aan acteur, danser, choreograaf en zanger Sam Louwyck tijdens de Avond van het Filmberoep op Film Fest Gent. Louwyck springt in het filmlandschap al jaren in het oog door zijn veelzijdigheid en unieke stijl. Hij is een internationale ambassadeur voor Vlaams talent.

De jury stelde hem voor omwille van zijn kosmopolitisch karakter. Hij speelt niet enkel in producties van over de taalgrens, maar ook in internationale parels en is meertalig. Bovendien maakt hij steeds artistiek doordachte keuzes. Zijn loopbaan getuigt van coherentie op het vlak van kwaliteit. Denk maar aan Rundskop, Het vijfde seizoen, Ex Drummer, Le meraviglie en Any way the wind blows.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz: “Sam Louwyck is van alle markten thuis. Hij is danser, choreograaf en zanger. Die bagage weet hij op een subtiele manier te verwerken in zijn personages als acteur en hij schittert daarmee in hoofd- en bijrollen, in Vlaamse en internationale filmproducties.”

De uitreiking vond plaats aan het einde van een inspiratiedag voor organisaties in het veld van de filmvertoning. De dag over publiekswerking met als titel ‘Het publiek van morgen’ was een initiatief van Creative Europe Desk Vlaanderen, het Vlaams Audiovisueel Fonds en Film Fest Gent. Tijdens het festival is Sam Louwyck te zien in niet minder dan drie films en één serie: Brak van Laurent Van Lancker, Les Cowboys van Thomas Bidegain, D’Ardennen van Robin Pront en Bevergem in regie van Gilles Coulier.

Bron: FFG