Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.01.2021

Sabzian en Courtisane bieden gratis online vertoning Egyptische klassieker aan

door Vertigo

Sabzian en Courtisane presenteren een online vertoning van Al-mummia aka The Mummy uit 1969, de enige langspeelfilm van de Egyptische scenarioschrijver, kostuum- en decorontwerper en filmmaker Shadi Abdel Salam. De film staat ook bekend als The Night of Counting the Years.

De Italiaanse grootmeester Roberto Rossellini zorgde er eigenhandig voor dat de film in 1970 op Europese festivals een internationaal publiek vond. The Mummy won onder andere de Georges Sadoul-prijs van de Franse Cinémathèque en de Golden Prize van het Carthago Cinema Festival in Tunis.

Naar aanleiding van deze vertoning publiceert Sabzian op woensdag 20 januari een dossier met een selectie van interviews met en teksten over Shadi Abdel Salam, evenals het complete scenario van The Mummy en enkele van de tekeningen die hij ter voorbereiding van de film heeft geschetst. Op de avond zelf zal programmator Stoffel Debuysere The Mummy online inleiden op Sabzian. De film zal enkel in België gratis op Sabzian te bekijken zijn.

De presentatie van The Mummy maakt deel uit van een serie van vier Milestones-vertoningen die Sabzian online organiseert, waarvan drie in samenwerking met Courtisane. De films, teksten en inleidingen zullen op de dag zelf telkens terug te vinden zijn op de homepagina van Sabzian.

Synopsis The Mummy

The Mummy speelt zich af in 1881, aan de vooravond van de Britse koloniale heerschappij, en vertelt het ware verhaal van een Egyptische clan die al drieduizend jaar lang graven berooft. Wanneer ambtenaren van de Supreme Council of Antiquities mummies te koop vinden op de open markt van Caïro, ontstaat er opschudding.

Martin Scorsese over The Mummy

Al-mummia, terecht beschouwd als een van de beste Egyptische films ooit, is gebaseerd op een incident uit 1881, toen bleek dat een stam in het geheim de graven van de farao’s in Thebe had geplunderd,” zegt Martin Scorsese.

“Het is verbluffende cinema, die al sinds de jaren zeventig uiterst moeilijk te pakken te krijgen is. Al-mummia (in de VS uitgekomen als The Night of Counting the Years) bezit een extreem ongewone toon – statig, poëtisch, met een indrukwekkend inzicht in de tijd en het verdriet dat die met zich meebrengt.”

“Alles werkt perfect harmonieus samen: het zorgvuldig afgemeten tempo, de haast ceremoniële beweging van de camera, het klassiek Arabisch op de geluidsband en de verontrustende soundtrack van de grote Italiaanse componist Mario Nascimbene. Deze film heeft een uitzonderlijk gevoel voor geschiedenis en is op het laatst op een vreemde, spookachtige manier troostend, het definitieve inzicht in wie en wat we zijn.”

Biografie Shadi Abdel Salam

Shadi Abdel Salam (1930-1986) werd door veel Egyptische, Arabische en internationale filmmakers geprezen. Hij was een creatieve ontwerper van decors en kostuums, een scenarioschrijver en filmregisseur met een unieke visie die zowel de oude Egyptische cultuur als het islamitische en christelijke erfgoed van Egypte omarmde.

Shadi werd geboren in Alexandrië op 15 maart 1930, studeerde er in 1948 af aan het Victoria College en verhuisde vervolgens naar Engeland om er van 1949 tot 1950 theater te studeren. In 1955 studeerde hij af als architect aan de Faculteit voor Schone Kunsten in Caïro, waarna hij een aantal jaren als assistent van de architect Ramsis W. Wassef werkte.

Hij ontwierp vervolgens de decors en kostuums voor talrijke historische Egyptische films, waaronder Wa Islamah aka Het zwaard van de islam (Enrico Bomba & Andrew Marton, 1961), Almaz wa Abdul Hamouli aka Almaz and Abdul Hamuli (Helmy Rafla, 1962) en El Naser Salah el Dine aka Saladin (Youssef Chahine, 1963).

Hij ontwierp mee de decors en kostuums van buitenlandse films als Cleopatra (Joseph L. Mankiewicz, 1963), Farao (Jerzy Kawalerowicz, 1966) en La lotta dell’uomo per la sua sopravvivenza aka Man’s Struggle for Survival (Renzo & Roberto Rossellini, 1964-1970).

Met de hulp van Roberto Rosselini kon Abdel Salam in 1969 zijn eerste langspeelspeelfilm regisseren: Al-mummia. Zijn volgende droomproject, Akhenaton, bleef onafgewerkt, ondanks vijftien intensieve jaren van voorbereiding en research.

Meer info vind je hier.

Lees meer over: