Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

01.06.2019

Rusland zet schaar in Rocketman wegens homoseksuele inhoud & stuit op protest

door Vertigo

In Rusland is sinds 2013 een wet tegen homoseksuele propaganda van kracht en bijgevolg werden er vijf minuten uit de Elton John-biopic Rocketman geknipt. Het gaat om alle kus- en seksscènes tussen de zanger (Taron Egerton) en zijn manager John Reid (Richard Madden).

Ook het drugsgebruik werd uit de film verwijderd en op het einde van de film ontbreekt er tevens een vermelding van Johns gezinsleven met zijn echtgenoot en hun twee kinderen. Volgens de Russische Minister van Cultuur was het de beslissing van de distributeur om de film te censureren.

In een statement reageerde Amnesty International dat zo de vrije meningsuiting wordt ondermijnd en homofobie in de hand wordt gewerkt. “De Russische distributeur ging mogelijk zelfs een stap te ver en maakte de film ontoegankelijk voor jongeren onder de achttien jaar,” staat te lezen.

Ook John en de makers van Rocketman hebben de censuur veroordeeld. “Het toont jammer genoeg aan dat we in een verdeelde wereld leven waarin de liefde tussen twee mensen nog steeds op zo’n wrede manier kan verworpen worden,” klinkt het. “We geloven in toenadering, dialoog en blijven pushen voor gelijkheid overal ter wereld.”

Ten slotte uitte ook hoodrolspeler Taron Egerton zijn teleurstelling op Instagram. “Liefde is liefde,” schreef hij, “geen compromissen.”

Bron: IndieWire, EW