Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

14.04.2015

Run All Night

door Ruben Nollet

Ik weet niet of Liam Neeson van vinyl houdt, maar mocht dat zo zijn dan heb ik alvast een niet mis te verstane boodschap voor hem: meneer Neeson, je plaat blijft hangen. Op de hielen van A Walk Among the Tombstones en Taken 3 krijgen we nu namelijk een film die in wezen een mix is van beide.

Oordeel zelf: Neeson speelt een man die al betere dagen gezien heeft en nu zwaar aan de drank zit (zoals in A Walk Among the Tombstones). Hij zuipt zich te pletter omdat hij geplaagd wordt door de geest van professionele slachtoffers (opnieuw zoals in Tombstones). Zijn professionele activiteiten brengen echter ook zijn familie in gevaar (zoals in Taken 3). En nu is hij door omstandigheden verplicht om op de vlucht te slaan, met zowel een bende schurken als het volledige politieapparaat in zijn nek (opnieuw zoals in Taken 3).

Ja maar, zal Neeson opwerpen, er is een essentieel verschil: in Run All Night speelt hij een man die zelf aan de verkeerde kant van de wet staat. Bovendien neemt hij hier de benen in het gezelschap van zijn zoon (rol van Joel ‘Robocop‘ Kinnaman), van wie hij al jaren vervreemd is. Dat kan best zijn, maar het volstaat hoegenaamd niet om het déjà vu en déjà entendu door te spoelen. Hoe professioneel regisseur Jaume Collet-Serra – met wie Neeson Unknown en Non-Stop draaide – zich ook van zijn taak kwijt.

>>KLAP

Liam Neeson trekt zijn actiejasje weer aan, gordt zijn pistoolhouder andermaal om en trekt er opnieuw op uit om de schurken een lesje te leren. Met andere woorden: een variant op Neeson-soorgenoten TakenA Walk Among the Tombstones, enz.

Regie Jaume Collet-Serra
Cast Liam Neeson, Joel Kinnaman, Ed Harris
Speelduur 1u54
Vanaf 15 april in de bioscoop

@RubenNollet