Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

31.05.2019

Ron Howard blikt terug op Solo en geeft drie mogelijke redenen voor het floppen

door Vertigo

Eén jaar geleden kwam Solo: A Star Wars Story in de zalen. De prequel over een jonge Han Solo (Alden Ehrenreich) kostte ongeveer 300 miljoen dollar en bracht slechts 392 miljoen dollar op aan de box-office. Desondanks is Ron Howard, die Phil Lord en Christopher Miller verving als regisseur, er trots op.

“De film heeft veel geld opgebracht,” zei regisseur Ron Howard, “maar voldeed niet aan de verwachtingen. Ik voelde mij bereid en in staat om te helpen en heb mij kostelijk vermaakt. Een film neemt normaal drie jaar in beslag, maar ik heb acht maanden gewerkt en ben tevreden met het eindresultaat.”

Volgens Howard zijn er drie mogelijke verklaringen voor de teleurstellende box-office van Solo. Eén daarvan is de releasedatum. De vorige drie Star Wars-film verschenen namelijk rond kerstmis, maar Solo verscheen slechts vijf maanden na The Last Jedi in het midden van het drukke zomerseizoen.

“Misschien is de film te nostalgisch,” gaf Howard als tweede reden, “en zaten fans niet te wachten op een origin story over een geliefd personage. Als ik de cijfers bekijk, denk ik dat tijdens het openingsweekend enkel de hardnekkige fans zijn komen opdagen, terwijl de rest wachtte op reacties om te zien of het een goeie of essentiële film was. Hij werd echter niet opgenomen in de tijdgeest.”

Ten derde oppert Howard dat trollen er iets mee te maken hebben. “Voor de release kreeg de film overdreven veel negatieve feedback op websites als Metacritic en Rotten Tomatoes,” zei hij. “Ik nam het totaal niet persoonlijk, maar vond het toch jammer.” Ook de hetze rond The Last Jedi heeft volgens Howard wellicht niet geholpen.

Ten slotte onthulde Howard dat Lord en Miller tot op het einde bij de film betrokken waren. “Ze traden nog altijd op als executive producers,” zei hij. “Ze hebben een versie gezien en feedback gegeven. Het ging er heel collegiaal aan toe, maar voor hen moet het vreselijk zijn geweest. Ik vind het jammer hoe de zaken gelopen zijn, maar ik ben dankbaar voor de creatieve ervaring.”

Bron: IndieWire