Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

24.05.2020

Roma-hoofdrolspeelster blikt terug op racistische reacties na haar Oscarnominatie

door Vertigo

Yalitza Aparicio heeft in een opiniestuk voor de Amerikaanse krant The New York Times teruggblikt op haar rol in Alfonso Cuaróns Roma.

“Ik had nooit gedacht dat een film op zijn eentje sociaal bewustzijn en verandering kon teweegbrengen,” schrijft Aparicio. “Dat is echter exact wat er is gebeurd.”

“Plots werd er in mijn thuisland Mexico gepraat over problemen die lange tijd taboe waren: racisme, discriminatie tegenover inheemse gemeenschappen en voornamelijk de rechten van huispersoneel,” vervolgt ze.

“Hoewel er niet vaak over wordt gepraat, is discriminatie een echt probleem in Mexico. Volgens een peiling uit 2017 vindt vijfenzestig procent van de Mexicanen dat de rechten van inheemse gemeenschappen amper tot helemaal niet worden gerespecteerd.”

Apirico werd naar eigen zeggen zelf geconfronteerd met racisme nadat ze een Oscarnominatie voor Beste Actrice kreeg. “Sommigen vonden dat een inheemse vrouw Mexico niet mocht vertegenwoordigen,” schrijft ze. “Dat was pijnlijk om te zien en horen.”

Dankzij Roma riep de Mexicaanse Senaat echter een wet in het leven, waardoor twee miljoen mensen uit de huishoudelijke hulp-sector rechten, bescherming en voordelen kregen.

Ook Aparicio draagt nog steeds haar steentje bij en probeert het sociale vangnet in Mexico te verbeteren en zowel gendergelijkheid als diversiteit te promoten. Ze zette haar acteercarrière even op pauze om UNESCO-ambassadeur voor inheemse Mexicanen te worden.

Lees het volledige opiniestuk hier.

Bron: IndieWire