Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

28.06.2014

The Rolling Stones: Van het podium naar het witte doek

door Steven Tuffin

The Rolling Stones bestaan al meer dan vijftig jaar, maar zetten nog steeds menig concertzaal en –wei in vuur en vlam. Ook TW Classic mag er dit jaar weer aan geloven. Reden te meer om de bioscoopcapriolen van de Britse rocklegendes in vijf video’s samen te vatten.

1. Gimme Shelter (1970)

Albert en David Aysles schreven documentairegeschiedenis met deze ‘fly on the wall’-registratie van een Amerikaanse tournee van de Britse rocksensatie.

 

2. Performance (1970)

Frontman Mick Jagger kroop in deze eigenzinnige gangsterklassieker van Donald Cammell en Nicolas Roeg in de huid van een rockster die ‘zijn duivel kwijt is’.

 

3. Freejack (1992)

In dit sciencefictiongedrocht voerde Jagger een legertje schorriemorrie aan dat jacht maakt op hoofdacteur Emilio Estevez die in het ‘verre’ 2009 is ontwaakt.

 

4. The Departed (2006)

Net zoals in zijn klassiekers Goodfellas (1990) en Casino (1995) gebruikte Martin Scorsese de Stones-klassieker ‘Gimme Shelter’ in een magistrale montagesequentie.

 

5. Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007)

Nadat Johnny Depp bekende dat hij zijn iconische Jack Sparrow deels op Keith Richards gebaseerd had, kon een gastrol van de Stones-gitarist niet uitblijven. In deel drie was het zover.

 

@Waanzinema