Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

03.08.2018

Rogue One-acteur Donnie Yen verklaart waarom Star Wars niet aanslaat in China

door Vertigo

Sinds The Force Awakens heeft geen enkele Star Wars-film potten gebroken in China. The Last Jedi speelde na twee weken al niet meer in de Chinese bioscopen en Solo: A Star Wars Story bracht slechts 3 miljoen dollar op. Rogue One deed het beter met 69,4 miljoen dollar, maar dat was slechts een klein aandeel van de globale box-office.

Volgens de Chinese acteur Donnie Yen, die in Rogue One Chirrut Îmwe vertolkte, is er een verklaring voor de povere opbrengst van Star Wars in zijn thuisland. “Het Chinese publiek is niet opgegroeid met Star Wars en daarom slaat het hier jammer genoeg niet aan,” zei hij. “Marvel-films zijn veel gemakkelijker om te begrijpen. Rond Star Wars is er al een volledig universum. Marvel slaat middels de kostuums, muziek, idolen en sterren gemakkelijker een brug tussen de film zelf en het publiek.”

Bovendien heeft Hollywood volgens Yen nooit moeite gedaan om Aziatische cinema grondig te verkennen. “Wanneer je het hebt over Amerikaanse films, heb je het in essentie over de westerse manier van films maken: de structuur, de financiering, de distrubutie, de marketing,” zei hij. “Dat is de gouden standaard, de bijbel en ik leer nog steeds bij.”

“Chinese filmmakers leren ook nog steeds bij, maar tegelijkertijd hebben we een voordeel. Wij hebben Amerikaanse cinema bekeken en bestudeerd. Omgekeerd denk ik niet dat genoeg westerse filmmakers de tijd hebben genomen om de Aziatische markt te analyseren. Je zal zien dat daarom veel Amerikaanse films hier niet aanslaan.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: