Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

24.01.2022

Robert Pattinson onthult of zijn Batman boeven doodt, Matt Reeves licht zijn visie toe

door Vertigo

In tegenstelling tot Michael Keatons en Ben Afflecks versies zal Robert Pattinsons Batman zijn tegenstanders niet om het leven brengen. Daarmee sluit hij zich aan bij de versies van onder meer Christian Bale en Val Kilmer.

“Batmans regel om niemand te vermoorden kan op twee manieren worden geïnterpreteerd,” zegt Pattinson. “Ofwel wil hij enkel de gepaste straf toedienen, ofwel wil hij doden maar houdt hij zich in.”

De acteur voegt eraan toe dat Batmans slachtoffers wel pijn zullen voelen. “Als hij zijn nachten doorbrengt met criminelen achterna te zitten, is het onmogelijk dat hij er geen plezier aan beleeft,” zegt hij. “Hij ziet af en wordt overmeesterd door zijn verlangens.”

The Batman speelt zich niet af in het DC-filmuniversum, wat volgens scenarist-regisseur Matt Reeves wel de bedoeling was toen het project nog in handen was van Ben Affleck.

Toen Reeves het project overnam, ging hij een andere richting uit. “Ik begreep dat de DC-films deel uitmaakten van een universum en allemaal aan elkaar gelinkt waren,” zegt hij. “Ik vond echter dat een Batman-film geen rekening zou moeten houden met personages uit andere films en wilde hen er niet bij.”

Reeves zei in het verleden dat Pattinsons Batman geïnspireerd is door Kurt Cobain. “Wat als Bruce Wayne na de dood van zijn ouders een eenzaat was geworden?” voegt hij er nu aan toe. “Zou hij een soort onvoorspelbare, roekeloze drugsverslaafde zijn? Hij is ook letterlijk verslaafd, namelijk aan wraakzucht.”

De regisseur relativeert ook de negatieve reacties op Pattinsons casting. “Elke acteur die werd aangekondigd als de nieuwe Batman in een DC-film, heeft kritiek gekregen,” zegt hij. “Mensen die enthousiast reageerden, waren vertrouwd met Robs werk na Twilight. Mensen die niet enthousiast reageerden niet.”

Ondertussen wordt bericht dat The Batman mogelijk nog langer was dan 2u55. Warner zou ook testvoorstellingen hebben georganiseerd voor een versie die vier uur duurde en dus bijna even lang was als Zack Snyder’s Justice League (4u02).

Bron: Collider, The Playlist, /Film

Lees meer over: