Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

02.12.2021

Ridley Scott openhartig over geschrapte Dune-verfilming

door Vertigo

Ridley Scott zou oorspronkelijk tussen Alien en Blade Runner een verfilming van Frank Herberts scifiroman Dune draaien. Het boek kan volgens sommigen niet verfilmd worden, maar daar is Scott het niet mee eens.

“Het was altijd al mogelijk,” zegt Scott, die de handen in elkaar sloeg met scenarist Rudy Wurlitzer (Two-Lane Blacktop). “Rudy en ik kwamen met een heel goede versie van Dune op de proppen omdat ik toen nauw samenwerkte met de scenaristen. Ik baseerde de looks van mijn films op wat ze aan het schrijven waren.”

Scotts Dune viel echter in het water omdat producent Dino De Laurentiis het budget wilde beperken door in Mexico te filmen. Dat was niet naar Scotts zin. “Dino stuurde me naar Mexico City,” zegt de regisseur. “Ik heb heel veel respect voor die stad, maar in die tijd stonk het er nogal en ik vond het er niet geweldig.”

“In de studio in Mexico City was de vloer gemaakt van aarde,” vervolgt hij. “Ik zei tegen Dino dat ik er geen lastige shoot van wilde maken en trok me terug uit het project. In plaats van Dune heb ik Legend met Tim Curry en Tom Cruise gedraaid.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: