Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.04.2022

Richard Linklater openhartig over verleden en toekomst

door Vertigo

Dazed and Confused

Dazed and Confused deed het voor een Amerikaanse indie opmerkelijk goed in de zalen, maar zeker ook na de home entertainment release. Regisseur Richard Linklater (Before Sunrise, Boyhood) heeft er echter geen cent aan overgehouden. Dat maakte hij onlangs kristalhelder:

“Een typisch geval van Hollywoodboekhouding. Ik herinner me dat ik een deel van de inkomsten van de soundtrack vroeg omdat ik al die nummers had gekozen, waarop ze zeiden: ‘Oh nee. Eerste film, weet je wel?'”

Linklater ging verder: “Iedereen heeft wel een verhaal van hoe ze genaaid werden tijdens hun eerste project. Ze hebben me tenminste wel de film laten maken die ik wilde. Een film vol onbekenden waar niet veel in gebeurt? Dat zou vandaag niet meer mogelijk zijn.”

Merrily We Roll Along

Momenteel werkt Linklater onder meer aan de verfilming van Merrily We Roll Along, een musical die het leven van een succesvolle theatermaker toont in chronologisch omgekeerde volgorde van 1934 tot 1916. De film zal net zoals het toneelstuk focussen op drie vrienden en hoe leeftijd en ambitie hun persoonlijkheden en relaties hebben beïnvloed.

Linklater bevestigde onlangs dat hij nog steeds van plan is om de film over de loop van twintig jaar te filmen. De regisseur beschreef de film als een leuke uitdaging en een wonderlijk experiment dat al volop aan de gang was.

Het Oscarbekroonde Boyhood filmde Linklater over de loop van 12 jaar. Langetermijnproducties zijn voor de regisseur dus niets nieuws. Linklater plant elke paar jaar te filmen om de personages op authentieke wijze te laten verouderen.

Bronnen: Variety, Screen Rant