Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.02.2018

Regisseur Martin McDonagh reageert op controverse rond Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

door Vertigo

SPOILER ALERT!

Naast de lovende reacties is er ook flink wat kritiek op Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. In de eerste plaats omdat de film deels over racisme gaat en er amper Afro-Amerikaanse personages in beeld verschijnen. Op die manier heeft het verhaal iets eenzijdigs. Regisseur Martin McDonagh is zich ervan bewust dat niet iedereen even opgezet is met zijn film en reageerde onlangs op de controverse.

“Ik denk dat die er vooral is omdat het erop lijkt dat Sam Rockwells personage, die een racistische en onverdraagzame klootzak is, op het einde zijn fouten goedmaakt. Dat is echter niet het geval. In het begin is hij een racist en is dat op het einde nog steeds, maar hij heeft ingezien dat hij moet veranderen. Hij beseft dat hij fout was, maar hij is daarom niet plots de held van het verhaal.”

Hoewel McDonagh films en theaterstukken maakt om mensen aan het denken te zetten, laat de kritiek hem niet onberoerd: “Het kwetst mij wel een beetje en ik vraag me wel eens af waarom niet iedereen iets goed vindt. Anderzijds maak ik geen films voor zesjarigen en dit is niet The Avengers. Ik probeer iets te doen wat een beetje moeilijker is en enig denkwerk vraagt.”

“Het is opzettelijk een ruwe en moeilijke film. We leven nu eenmaal in een ruwe en moeilijke wereld. Die moet je weerspiegelen, zonder meteen een oplossing aan te bieden. Ik denk wel dat het een hoopvolle en menselijke film is. Als we allemaal nadenken over de problemen die zich erin voordoen, gaan we de juist richting uit.”

Bron: EW