Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.01.2020

Regisseur Jay Roach openhartig over pad van Austin Powers naar Bombshell

door Vertigo

Jay Roach begon zijn carrière als regisseur van komedies zoals de Austin Powers-trilogie, Meet the Parents en Meet the Fockers. Sinds de tv-film Recount uit 2008 maakt hij echter politiek geladen films zoals Game Change en Bombshell.

“Best verwarrend, niet?” zegt hij. “Ik had beter één genre gekozen en daar een soort herkenbare stijl binnen ontwikkeld, maar dat zat er niet in.”

Volgens Roach heeft hij zijn doorbraak in komedies te danken aan Austin Powers-acteur Mike Meyers, maar besefte hij al snel dat er een vervaldatum op zat.

“De studio’s vertrouwen slechts een handvol regisseurs om komedies voor hun rekening te nemen,” zegt hij. “Het is onrustwekkend hoeveel toppers in het genre een succesperiode hadden, maar er geen vervolg aan mochten breien.”

“Ik besloot om mijn grenzen te verleggen en kreeg opnieuw een geweldige kans toen Sydney Pollack mij vroeg om Recount van hem over te nemen,” vervolgt hij.

Pollack moest omwille van zijn gevecht met kanker verstek laten gaan voor de film over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2000, waarbij George W. Bush als winnaar uit de bus kwam.

Voor Roach was het geen enorme carrièresprong. “Zoals ik op de filmschool heb geleerd zijn alle films politiek geladen,” zegt hij. “De mijne zijn een angstvallige blik op de toestand van onze maatschappij en Recount was daar het beste voorbeeld van.”

Wat Bombshell betreft, had Roach aanvankelijk zijn bedenkingen. De film gaat over een aantal vrouwen die naar voor kwamen met beschuldigingen van seksueel miksbruik tegen het voormalige Fox News-hoofd Roger Alies.

“Ik vroeg mij af of ik als man wel de geschikte keuze was,” zegt Roach. “Anderzijds bedacht ik mij dat het verhaal ook bedoeld is voor mannen om hen een idee te geven van wat de vrouwen in kwestie doormaakten.”

“Bovendien hoopte ik zelf een antwoord op mijn vragen te vinden en nieuwe inzichten te verwerven zodat ik ze met andere mannen kon delen,” vervolgt hij. “Mannen zijn een groot deel van het probleem en daarom is Bombshell evenzeer voor hen.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: