Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

28.08.2019

Regisseur James Gray twijfelt aan Ad Astra-succes in franchisetijdperk

door Vertigo

Ad Astra-regisseur James Gray maakt zich zorgen in het huidige filmlandschap. Volgens hem kruipt er zodanig veel geld in het promoten van blockbusters en franchises dat er niks meer overblijft voor kleinere of buitenlandse films.

“Stel je voor dat in Tucson, Arizona woont,” zegt hij, “en de kans niet hebt om een nieuwe film van Lav Diaz of Elia Suleiman te gaan bekijken, tenzij hij binnen vijf jaar naar een museum in Phoenix komt.”

“Je hoort vaak dat cinema niet dood, maar door dergelijke filmmakers springlevend is,” vervolgt hij. “Dat is ook zo, maar de meeste mensen krijgen hun films niet te zien.”

Bovendien vindt Gray dat de regisseurs van hedendaagse blockbusters de charmes van pakweg Steven Spielberg niet hebben. “Alles draait om geld,” zegt Gray, “en niet meer om films die zowel succesvol als kunstzinnig zijn.”

Dat brengt ons terug bij Ad Astra. “We hebben geprobeerd om spektakel af te leveren,” zegt Gray. “Er wordt in gewichtloze toestand gevochten, op raketten geklommen en door de ringen van een planeet gevlogen.”

“De film is echter niet gebaseerd op een bestaand merk,” vervolgt hij, “en dat is tegenwoordig een groot risico, jammer genoeg.”

Bron: The Playlist

Lees meer over: