Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

02.01.2021

Regisseur actie-/horrorfilm met Chloë Grace Moretz openhartig over controversiële scenarist

door Vertigo

Het originele script van de actie-/horrorfilm Shadow in the Cloud, waarin een soldate genaamd Maude (Chloë Grace Moretz) tijdens WO II wordt geconfronteerd met seksisme en monsters, werd geschreven door de van seksueel misbruik beschuldigde Max Landis.

Volgens regisseuse Roseanne Liang distantieerde Shadow in the Cloud-producent Brian Kavanaugh-Jones zich echter van Landis nog voor het begin van de opnames.

“Brian zei dat hij met Max had samengewerkt en dat hij niet goed paste binnen het team,” zegt Liang in een interview met de entertainmentnieuwssite IndieWire. “We wisten toen nog niet hoever zijn vermeende misdaden gingen.”

Landis staat nog steeds als scenarist in de eindgeneriek, maar Liang ook. “Brian gaf ons de kans om onze stempel op het project te drukken,” zegt ze. “Ik mocht het script aanpassen, in samenspraak met de producenten.”

“De structuur van de film is min of meer ongewijzigd, maar verder is er heel wat veranderd: de personages, de toon, de logica en zelfs de soldaten,” vervolgt ze.

Volgens Liang voelden Maudes mannelijke collega’s in Landis’ originele script namelijk allemaal hetzelfde aan. “Ik heb er aparte personages van gemaakt,” zegt ze.

In een interview met de entertainmentnieuwssite The Hollywood Reporter zegt Liang dat Landis’ script sowieso heel kort was. Het telde namelijk minder dan zeventig pagina’s, terwijl het gemiddelde filmscript negentig tot honderdtwintig pagina’s lang is.

“Eens we sommige van Max’ stilistische tierlantijntjes, zoals het gebruik van een groot lettertype, eruit hadden gehaald, was het een vreselijk en heel kort script,” zegt Liang.

“We hebben het herschreven, deels omdat we de mensen waar voor hun geld wilden geven,” vervolgt ze. “Zo hebben ze niet het gevoel dat ze een vijfenvijftig minuten lange aflevering van The Twilight Zone hebben gezien. Daar waren ik en de producenten heel bang voor.”

Bron: IndieWire, THR