Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

13.05.2015

Refugiado

door Jimmy Van der Velde

Uit dit verhaal van een moeder die samen met zoonlief haar gewelddadige man ontvlucht, blijkt al snel dat regisseur Diego Lerman grondige research heeft verricht. Heel de film lang volgt hij een weldoordacht en plausibel scenario van wat een vrouw in een gelijkaardige situatie zou doormaken en welke stappen ze zou ondernemen. Inventief of geïnspireerd komt hij daarin niet uit de hoek. Het eindproduct is namelijk meer een monotone casestudy dan een aangrijpend Argentijns drama.

Het relaas ervaart als een trein die voortraast zonder een duidelijke bestemming. Eens de film eindigt, blijf je enigszins wezenloos achter met een flink ‘was-dat-het-maar’-gevoel. Er is hoegenaamd niets mis met het maken van een ingetogen drama, maar dan moet je wel proberen om inhoudelijk relevanter te zijn dan een gemiddelde nieuwsreportage. En zorg er ook voor dat de kijker met de personages meeleeft omwille van wie ze zijn en niet enkel wegens de situatie waarin je ze dropt.

De stilistische aanpak van Lerman past daar enigszins een mouw aan. Hij zit moeder en zoon zeer dicht op de huid met zijn camera. De duistere belichting, troosteloze locaties en beklemmende sfeer creëren een tastbare wereld waarin de uitzichtloosheid en angst van het tweetal een plaats krijgen. Wat ook helpt is dat de man die ze vrezen nooit wordt getoond. De filmmaker gebruikt hem als een mysterieuze kracht die als een dreigende schaduw over het verhaal hangt. Wanneer hij dichtbij is, voel je het en stijgt de intensiteit van de film aanzienlijk.

De acteurs doen hun uiterste best. Juliet Diaz draagt de film via een breekbare vertolking die het geheel injecteert met een dosis drama die niet altijd in het scenario is terug te vinden.

Refugiado is uiteindelijk nobele en goedgemaakte arthouse-cinema die helaas wat ter plaatse blijft trappelen.

>>KLAP

De Argentijn Diego Lerman confronteert ons in dit sociaal-realistische drama met de moeilijke beproevingen die een moeder en zoon moeten doorstaan terwijl ze vluchten voor een gewelddadige echtgenoot. Van een gelijkaardig universeel kaliber als het oeuvre van de Dardennes.

Regie Diego Lerman
Cast Julieta Diaz, Sebastian Molinaro
Speelduur 1u30
Vanaf 13 mei in de bioscoop

@TheJimeister