Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.10.2021

Reden waarom Daredevil, Ghost Rider & meer (nog niet) in MCU-films opdoken onthuld

door Vertigo

In de loop van de jaren 2010 kwamen de rechten van personages zoals Daredevil, Ghost Rider, Blade, Luke Cage en The Punisher opnieuw in handen van Marvel, nadat ze werden verkocht aan andere studio’s. Toch werden ze tot nu toe niet gebruikt in de films. In het boek The Story of Marvel Studios: The Making of the Marvel Cinematic Universe wordt uitgelegd waarom.

In de begindagen van het MCU hing Marvel Studios namelijk af van het Marvel Creative Committee. Dat besliste om een tv-afdeling op te richten en series te maken met of rond de bovenvernoemde personages, waar Marvel Studios geen inspraak in had.

Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist en The Punisher werden reeksen op Netflix en Ghost Rider was te zien in Agents of S.H.I.E.L.D. Hoewel de verhalen zich technisch gezien in het MCU afspeelden, hadden ze weinig tot geen invloed op de films en vice versa.

Ondertussen werden het Marvel Creative Committee en Marvel Television echter opgedoekt, waardoor er nu bijvoorbeeld een Blade-film in de steigers staat.

Het Marvel Creative Committee was ook verantwoordelijk voor een aantal andere dubieuze keuzes. Zo probeerden ze tevergeefs te verhinderen dat James Gunn seventies-nummers gebruikte voor de warm onthaalde Guardians of the Galaxy-soundtrack.

Verder was het comité ervan overtuigd dat action figures van vrouwelijke personages niet goed verkochten. Om die reden werd Rebecca Halls Maya Hansen uit Iron Man 3 gereduceerd van de voornaamste slechterik tot een nevenpersonage en was niet Hela de schurk van Thor: The Dark World maar Malekith (Christopher Eccleston). Hela zou later opduiken in Thor: Ragnarok, vertolkt door Cate Blanchett.

Bron: /Film