Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.09.2019

Redden Joker en Disney de Amerikaanse 2019-box-office?

door Vertigo

Hoewel de Amerikaanse box-office in de afgelopen weken een boost heeft gekregen door It Chapter Two, Downton Abbey, Ad Astra en Rambo: Last Blood loopt 2019 nog steeds 500 miljoen dollar of 5,7 procent achter op 2018.

Om dat nog recht te trekken zou elk weekend vanaf nu 35 miljoen dollar meer moeten opbrengen dan zijn tegenhanger van vorig jaar. Dit weekend staat er echter al maar een nieuwe film op het programma, de animatieprent Abominable. Die zou met minder dan 30 miljoen dollar debuteren.

De week daarop zou Joker tot 125 miljoen dollar kunnen opbrengen in zijn openingsweekend, maar daar slaagden Venom (80 miljoen dollar) en A Star Is Born (43 miljoen dollar) vorig jaar gezamenlijk ook in.

In november zou Frozen II alvast het succes van de Thanksgiving-releases Ralph Breaks the Internet en Creed 2, samen goed voor 225 miljoen dollar, kunnen overtreffen. Frozen eindigde namelijk op 440 miljoen dollar.

Vervolgens zijn in december alle ogen gericht op Star Wars: The Rise of Skywalker, Cats, Jumanji: The Next Level en Oscarkandidaten zoals Little Women en Bombshell.

Dit jaar zullen er normaal acht films te zien zijn in de laatste week van het jaar, twee minder dan in 2018. Daar zaten naast hits zoals Aquaman echter missers als Mortal Engines en Welcome to Marwen tussen.

Al bij al zou 2019 op 11,7 miljard kunnen stranden, ofwel 200 miljoen dollar minder dan vorig jaar. De prognose voor 2020 ziet er alvast niet rooskleuriger uit, aangezien in plaats van kleppers als Avengers: Endgame en The Lion King slechts twee Marvel-films, en niet de gebruikelijke drie, en de live-action Mulan-remake op het programma staan.

Bron: IndieWire

Lees meer over: