Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

11.10.2021

Red Sandra en La Civil vallen in de prijzen op Europese filmfestivals

door Vertigo

Red Sandra, de film gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Sandra Massart en het gevecht van haar ouders tegen de farma-industrie en de kafkaiaanse Europese regelgeving, is op 10 oktober in de prijzen gevallen op het 31e internationale filmfestival van Emden-Norderney in Duitsland.

Daar wist de film, geregisseerd door Jan Verheyen en Lien Willaert en met Sven De Ridder en Darya Gantura in de hoofdrollen, het publiek voor zich te winnen en aan de haal te gaan met de Bernhard Wicki Award voor Beste Regie.

Emden-Norderney is een publieksfestival en de winnaars worden gekozen door het publiek. Coregisseur Lien Willaert, actrice Darya Gantura en producent Peter Bouckaert waren aanwezig bij de première. Lien Willaert mocht dan gisteren tijdens de ceremonie de prijs in ontvangst nemen.

“Ik ben vooral blij met deze prijs omdat het een publieksprijs is,” zegt Willaert. “We hebben met hart en ziel aan deze film gewerkt en uiteraard willen we het verhaal van Sandra Massart nu met een zo breed mogelijk publiek delen. Deze prijs bevestigt dat het publiek Sandra en haar ouders en hun onwaarschijnlijke verhaal over moed en hoop en volharding heeft omarmd.”

Producent Peter Bouckaert won eerder al in Emden-Norderney met Niet schieten en Marina van Stijn Coninx, en op de erelijst van het festival vinden we onder meer Brassed Off (Mark Herman, Verenigd Koninkrijk), Left Luggage (Jeroen Krabbé, Nederland), Hunger (Steve McQueen, Verenigd Koninkrijk), Mrs. Henderson Presents (Stephen Frears, Verenigd Koninkrijk), en Paradise Now (Hany Abud-Assad, Palestina).

Red Sandra won eerder prijzen voor Beste Film, Scenario en Acteur (Sven De Ridder) op het Hope International Film Festival in Stockholm en was ook te zien buiten competitie op Film by the Sea (Nederland) en het FIFF in Namen. De volgende halte is het European Film Festival in Zuid-Afrika.

Op 21 oktober gaat de film in Vlaamse première en op 27 oktober zal Red Sandra te zien zijn in zowat alle Vlaamse bioscopen, in Brussel en een aantal zalen in Wallonië.

Het International Filmfest Emden-Norderney is een onafhankelijk filmfestival voor voornamelijk Europese speelfilms, documentaires en kortfilms. Het festival wil de belangstelling voor de Europese filmcultuur bevorderen en met name het wederzijds begrip en de samenwerking vergroten, niet alleen op Europees, maar ook op nationaal en regionaal niveau door de vertoning van sterk geëngageerde bijdragen over sociale, politieke en culturele onderwerpen.

In de loop der jaren is IFF Emden-Norderney uitgegroeid tot een vaste waarde in het festivalcircuit met een uitzonderlijk goede reputatie bij bezoekers en de industrie.

Ook La Civil van de Vlaams-Roemeense regisseuse Teodora Ana Mihai is in de prijzen gevallen op twee verschillende filmfestivals. Dat deelt Mihai op Facebook.

La Civil kreeg de Award for Political Film op Filmfest Hamburg en de Golden Lynxh Award for Best Fiction Feature Film op Fest – New Directors in Portugal.

Eerder won La Civil al de Prize of Courage in de nevensectie Un Certain Regard in Cannes, waar de film in wereldpremière ging.