Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

09.03.2019

Rechter beenhard voor streamingdienst die gekuiste versies van films maakt

door Vertigo

Volgens de Californische rechter André Birotte Jr. maakt de Amerikaanse streamingdienst VidAngel zich schuldig aan schending van de auteursrechten. De video-on-demand-service biedt films aan zonder aanstootgevende inhoud.

Daartoe zouden ze fysieke kopieën van films hebben gekocht en de codering hebben gebroken. Zo willen ze gelovige gezinnen de kans te geven om seks, godslastering en geweld eruit te filteren.

In 2016 dienden ook al Disney, Warner Bros. en 20th Century Fox een klacht in tegen het bedrijf omdat het hun films ongeoorloofd beschikbaar maakte, in sommige gevallen nog voor de officiële streamingrelease.

VidAngel deed een beroep op de Family Home Movie Act uit 2005. Die stelt hen in staat om auteursrechtelijk beschermd materiaal te zuiveren zolang er geen nieuwe standaardkopie gecreëerd wordt.

Birotte Jr. neemt geen genoegen met deze en andere tactieken en heeft VidAngel gedagvaard. De schadevergoeding aan de studio’s zou tot 152 miljoen dollar kunnen oplopen, terwijl VidAngel maar over 2,4 miljoen dollar beschikt.

Bron: Dark Horizons