Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.03.2018

Recensies A Wrinkle in Time online

door Vertigo

A Wrinkle in Time was op voorhand al een baanbrekende film omdat het de eerste keer was dat een Afro-Amerikaanse regisseuse over een filmbudget van meer dan 100 miljoen dollar beschikte. Bovendien verzamelde Ava DuVernay met Oprah Winfrey, Reese Witherspoon, Gugu Mbatha-Raw en Chris Pine een duizelingwekkend diverse sterrencast voor haar adaptatie van Madeleine L’Engles gelijknamige scifiklassieker.

Critici zijn het echter niet eens over het eindresultaat. Terwijl sommigen het eindresultaat een teleurstelling vinden, spreken anderen van een prachtige film. “Als je je verwachtingen onder controle houdt, kan je aangenaam verrast worden,” vat Variety samen.

“Fans van het boek kunnen opgelucht ademhalen, anderen zullen zelfs echt onder de indruk zijn. Wij waren dat ook één of twee keer, maar zijn eerder voldaan dan helemaal weggeblazen,” schrijft The New York Times. “Dit is een uitgesproken kinderfilm die bij momenten spannend en didactisch is, maar een laag mist om zijn genre uit te overstijgen.”

The Hollywood Reporter sluit zich daarbij aan: “DuVernays eerste bigbudgetfilm voelt eerder aan als een verzameling van delen dan als een een mooi geheel. Zelfs als deze film een succes wordt bij zijn doelgroep, zal hij niet volledig kunnen charmeren of betoveren.”

Ook Forbes vindt het vooral een collage: “Hoewel het ontegensprekelijk moreel een goede film is, is het ook een grote teleurstelling. Het is de definitie van een nobele mislukking. De film ziet er geweldig uit en heeft een fantastische cast, maar hobbelt zonder spanning van het ene episodische moment naar het andere.”

Entertainment Weekly had er ook meer van verwacht: “DuVernay weet L’Engles feministische visie met een diverse cast te vatten, maar stuurt haar personages vervolgens naar planeten die allemaal op green-screen gedrochten lijken en even kleurrijk als nep zijn. Je voelt twijfel in de manier waarop het verhaal verteld wordt, met uitleg die doet denken aan een powerpoint-presentaties.”

Bron: EW