Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

20.12.2017

Recensie Wonderstruck

door Chris Craps

Todd Haynes had na Mildred Pierce en Carol nood aan lichtere kost. Dus besloot hij een film over kinderen voor kinderen en hun ouders te maken. Hij koos voor Wonderstruck, de jeugdroman van Brian Selznick wiens The Invention of Hugo Cabret enkele jaren geleden door Scorsese werd verfimd als Hugo.

De film vertelt twee parallelle verhalen via crosscutting. Het eerste speelt zich af in 1927 en volgt de jonge Rose (Millicent Simonds) die in New York op zoek gaat naar Lilian Mahew (Julianne Moore), een actrice waarvan ze veronderstelt dat ze haar moeder is. In het tweede relaas, dat zich afspeelt in 1977, gaat de halfdove weesjongen Ben (Oakes Fegley) in de Big Apple op zoek naar zijn vader.

Haynes heeft het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt. Hij presenteert het eerste verhaal als een stille film in zwart-wit. Het tweede verhaal ontvouwt zich als een talkie in kleur en ware seventies-stijl. Een origineel en leuk idee, ideaal om het tijdperk van de stomme film te introduceren aan kinderen die verbaasd zullen zijn dat er ooit zoiets geweest is.

Maar de combinatie van de twee stijlen vormt een probleem. Hoe je het draait of keert: er is een verschil in ritme tussen een stomme film en een talkie. En dat zorgt voor een bizar effect. Als je daar niet bij stilstaat, bekruipt je tijdens het bekijken het gevoel dat er iets de snelheid van de vertelling afremt.

Maar dat is dan ook de enigste hindernis om volledig van Wonderstruck te kunnen genieten. Zoals vanouds toont Haynes zich een perfectionist op het vlak van vertolkingen, kadrering en mise-en-scène. En in navolging van Scorsese probeert hij de familiefilm naar een hoger niveau op te tillen. Want al te vaak worden die films gemaakt in functie van ‘jongeren die toch alles slikken wat je hen toestopt’.

Perfect voer dus voor filmliefhebbers van 9 jaar en ouder om tijdens de kerstdagen te verorberen. Het hoeft immers niet altijd hapklare kost te zijn!

Klap

Todd Haynes (Carol) herwaardeert de familiefilm met deze Brian Selznick-verfilming over twee kinderen die in twee verschillend tijdsperiodes op zoek gaan naar een ouder. Verwant met Hugo, Martin Scorsese’s meesterlijke Selznick-adaptatie.

Regie Todd Haynes
Cast Oakes Fegley, Julianne Moore, Michelle Williams
Speelduur 1u57
Vanaf 20 december in de bioscoop