Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

30.01.2018

Recensie Wonder Wheel

door Ruben Nollet

Coney Island. Zeg maar New York Bad. De plek waar dagjestoeristen komen genieten van de zon, het strand en de kermisattracties. Met name tijdens de eerste helft van de vorige eeuw was het een wonderlijk oord, maar vanaf de jaren 50 trad het verval in. En laat dat nu net het decennium zijn waarin Woody Allen zijn 49e langspeelfilm situeert, een verhaal over mensen die hunkeren naar romantiek, maar met de neus tegen de harde realiteit botsen.

Centraal staat Ginny (Kate Winslet), die aan de vooravond van haar 40e verjaardag met een joekel van een midlife crisis kampt. Ooit droomde ze ervan om actrice te worden, vandaag werkt ze als serveerster in een visrestaurant. Samen met een zoontje uit een vorig huwelijk woont ze bij haar nieuwe echtgenoot, Humpty (Jim Belushi), een wat slome man die een attractie uitbaat. De hemel klaart op wanneer Ginny kennismaakt – en een affaire begint – met de veel jongere Mickey (Justin Timberlake), een opgewekte strandwacht met literaire ambities. En dan duikt Humpty’s verloren dochter Carolina (Juno Temple) op.

Wonder Wheel is geen film die zich zomaar laat openkraken, Dat heeft alles te maken met de stijl die Woody Allen hier hanteert. De cineast gaat met dit verhaal zijn literaire helden Tennessee Williams en Eugene O’Neill achterna. Het resultaat krijgt daardoor een theatrale toon die aanvankelijk houterig en oubollig aandoet, alsof iedereen voortdurend op het randje van de overacting balanceert.

Naarmate de film vordert, ebt dat gevoel echter weg dankzij de vertolking van Winslet. Hoe artificieel de dialogen ook zijn die Woody Allen haar in de mond legt – vaak zijn het echte toneelmonologen – het lukt haar toch om er een doorbloed personage mee op te bouwen.

Een Woody grand cru is Wonder Wheel niet geworden. Daarvoor sprankelt hij niet genoeg. Maar dankzij Winslet en haar degelijke medespelers stap je wel mee in dit tragische verhaal over leven, lijden en liefde. Bloedmooie fotografie van Bertolucci-oudgediende Vittorio Storaro trouwens, maar dat is een open deur intrappen.

>>KLAP

Een serveerster (Kate Winslet) snakt naar romantiek en begint een buitenechtelijke affaire met een veel jongere man. Woody Allen gaat net als in Blue Jasmine (maar dan met minder humor) op zoek naar de tragische kant van het menselijk bestaan in het algemeen en de liefde in het bijzonder.

Regie Woody Allen
Cast Kate Winslet, Justin Timberlake, Jim Belushi
Speelduur 1u41
Vanaf 31 januari in de bioscoop