Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

27.11.2018

Recensie Widows

door Chris Craps

Toen Steve McQueen (Hunger, Shame, 12 Years a Slave) aankondigde dat hij een filmversie ging maken van een televisieserie uit de jaren 80, zorgde dat even een WTF-moment. De man die de film- en televisie-industrie openlijk van ideeënarmoede beschuldigde, ging zich aan recyclage wagen? Neen, dus. Widows mag dan geen hardcore arthouse zijn, dit is fantastische genrecinema nokvol ideeën.

McQueen behield de originele basisplot: vier criminelen (Liam Neeson, Jon Bernthal, Manuel Garcia-Rulfo, Coburn Goss) stelen het geld van een gangsterbaas, maar worden verraden en komen om in een explosie. Hun weduwen (Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki, Carrie Coon) worden daarna onder druk gezet door de gangster die zijn geld terug wil. Ze zien dan ook geen andere optie dan een reeds geplande kraak van hun dode echtgenoten uit te voeren.

McQueen verplaatste de actie van Engeland naar Chicago, gaf de gangsterbaas politieke ambities en injecteerde zowat alle relaties met meer diepte en kleur. Hij legt de nadruk op de miserabele situatie van de vrouwen, waarvan een in de prostitutie wordt geduwd door haar eigen moeder en een ander dankzij manlief afstevent op een financiële ramp. Verder voegt de cineast sociale problematiek, huiselijk geweld, interraciale relaties en politiegeweld toe.

Meer nog dan een originele variant op de heist movie of een sociaalkritisch misdaaddrama is Widows een stijlvol en complex portret van vrouwen die tot het uiterste worden gedreven door mannen. Je kunt je echt geen meer representatieve film voor het #MeToo-tijdperk inbeelden. Heel knap hoe McQueen via zijn regie – die slotscène! – op een zuiver visuele manier uitdrukking geeft aan hoe de vrouwen een exit zoeken uit hun cul-de-sac.

Widows legt een bijna foutloos parcours af en Viola Davis speelt de pannen van het dak. Er is slechts één moment in de film waar je vraagtekens bij kan plaatsen. Om te ontdekken wat dat is, moet je deze schitterende film gaan zien. Je zult het je niet beklagen.

>>Klap

In handen van 12 Years a Slave-regisseur Steve McQueen groeit de filmversie van de gelijknamige tv-reeks uit de eighties uit tot een gelaagde, spannende en sociaalkritische heist moviegeworden, die veel weg heeft van een Spike Lee-versie van Heat.

Regie Steve McQueen
Cast Viola Davis, Michelle Rodriguez, Colin Farrell
Speelduur 2u09
Vanaf 28 november in de bioscoop

Lees meer over: