12.07.2017
Recensie War for the Planet of the Apes
Op het einde van Dawn of the Planet of the Apes, het vorige deel van de reboot van de succesvolle franchise uit de sixties en seventies, moest apenleider Caesar (Andy Serkis) zich voorbereiden op een all out war tussen aap en mens. Daardoor rees de vrees dat we meer van hetzelfde te zien gingen krijgen. Maar Matt Reeves –voor de tweede maal in de regiestoel van een apenplaneetfilm – en zijn coscenarist Mark Bomback hebben ingenieus werk geleverd.
Het duo besloot de dunne plot van hun threequel – kiest Caesar het extremistische pad? – te inspireren op de grote voorbeelden uit de filmgeschiedenis. Ze keken non-stop westerns, oorlogsdrama’s en samoeraifilms die de tand des tijd hebben doorstaan en plukten daaruit wat ze nodig hadden. De sporen van de bronfilms zijn overduidelijk en toch komt het geheel uiterst coherent over.
Het eerste uur is in principe een western. Caesar moet met zijn volgelingen zien te ontkomen aan de naderende troepen van de losgeslagen Kolonel (een uitstekende Woody Harrelson). Een tragische gebeurtenis zorgt er echter voor dat de rollen omgekeerd worden en Caesar dus de jager wordt. Zo verandert hij in de apenversie van Eastwoods The Outlaw Josey Wales of – voor de Kurosawa-fans – de generaal uit The Hidden Fortress.
In het tweede deel refereren Reeves en Bomback overduidelijk naar The Bridge on the River Kwai, Three Came Home, The Great Escape, Ben-Hur en, onvermijdelijk, Apocalypse Now. Het tweetal lijkt zich zelfs geamuseerd te hebben met het rondstrooien van opvallende hints naar die klassiekers. Alleen al de kale kruin van de Kolonel doet meteen aan Brando’s Kurtz denken.
War for the Planet of the Apes bewijst eens te meer dat een sequel best origineel én spannend kan zijn, ook al zijn de makers de mosterd elders gaan halen. Het vraagt een intelligente en behendige filmmaker zoals Reeves, die beter weet hoe je een verhaal moet vertellen dan de meeste Hollywood-huurlingen, om die klus zonder kleerscheuren te klaren.
Maar War for the Planet of Apes zou geen torenhoog niveau hebben bereikt zonder de state of the art technologie die de onwaarschijnlijk realistische apen tot leven wekt, en zonder de geweldige motion capture-koning Andy Serkis. Dat men hem nu maar eens eindelijk een Oscar geeft!
Klap
Let Me In-regisseur Matt Reeves maakte van de derde Planet of the Apes-rebootfilm een prima mix van een western en een oorlogsfilm, met ingrediënten opgediept werden uit klassiekers zoals The Bridge on the River Kwai en Apocalypse Now. Andy Serkis en Woody Harrelson zijn waardige mythische tegenstanders.
Regie Matt Reeves
Cast Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn
Speelduur 2u20
Vanaf 12 juli in de bioscoop