Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

24.10.2017

Recensie Thor: Ragnarok

door Steven Tuffin

Laten we eerlijk zijn: binnen het Marvel Cinematic Universe heeft Thor niet de beste solofilms op zijn naam staan. Dat deze threequel de beste stand alone-film van de man met de hamer is, hoeft dan ook niet te verbazen.

Veel heeft te maken met het feit dat Thor (Chris Hemsworth) omringd wordt door uiterst entertainend gezelschap, waaronder de snode Loki (Tom Hiddleston), de smashende Hulk (Mark Ruffalo), de coole Valkyrie (Tessa Thompson) en de dodelijke Hela (Cate Blanchett) – niet moeilijk dus dat een van de grappigste dialogen verwijst naar het zootje ongeregeld als de ‘Revengers’.

Er is al veel te doen geweest rond het hoge humorgehalte van de threequel – is de film té grappig? – maar eigenlijk matcht dit min of meer dat van de eerste Avengers-film. Het doet deugd om te merken dat de persoonlijkheid van de man achter het stuur, What We Do in the Shadows-regisseur Taika Waititi, op humoristisch vlak niet platgewalst werd door de griezelig goed geoliede Marvel-machine, met als kurkdroog hoogtepunt een rotsachtige alien waarvoor Waititi himself het motion capture– en het stemmenwerk deed.

Jammer genoeg is Thor: Ragnarok geen simpele buddy movie waarin Thor en Hulk wat ruimtegespuis mores leren. Nee, wat een coole komedie van anderhalf uur had kunnen zijn, wordt willens nillens opgedikt met een reeks onoverzichtelijke actiescènes die gekopieerd lijken uit de solofilms van Thors co-Avengers Captain America en Iron Man.

Die dekselse Marvel-machine toch!

>>Klap 

Taika Waititi injecteert het Thor-filmuniversum met het soort kurkdroge humor dat zijn vampierenkomedie What We Do in the Shadows zo genietbaar maakte. Resultaat: de grappigste Marvel-film sinds The Avengers. Mark Ruffalo en Tessa Thompsons stelen de show als respectievelijk Hulk en Valkyrie.

Regie Taika Waititi
Cast Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Tessa Thompson
Speelduur 2u10
Vanaf 25 oktober in de bioscoop