Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

09.05.2020

Recensie The Way Back

door Ruben Nollet

Authenticiteit is doorgaans niet het woord dat je bovenhaalt als je het over films met Ben Affleck hebt – toch niet de laatste jaren. Met The Way Back heeft de vervaarlijk opgezwollen acteur echter een verhaal beet waar hij veel persoonlijke ervaring in heeft kunnen pompen. 

Hij speelt Jack Cunningham, een veertiger die als tiener alles in zich had om het ver te schoppen als basketballer. Toen een belangrijk team hem wilde inlijven, kapte hij echter voor eens en altijd met de sport. Nu werkt hij als bouwvakker en brengt zijn vrije tijd meestal door aan de toog van zijn stamcafé, waar hij de hele avond lang pinten naar binnen kapt. Daar heeft hij een schrijnende reden voor, die de film beetje bij beetje invult.

Jacks routineus bezopen leventje neemt een onverwachte wending wanneer hij opgebeld wordt door de decaan van de katholieke school waar hij vroeger uitblonk in de sporthal. De basketcoach heeft een hartaanval gehad en men is dringend op zoek naar een capabele vervanger. Dat het scholierenteam al 25 jaar de play-offs niet gehaald heeft en ook nu weer onderaan het klassement bengelt, lijkt bijzaak.

Eenmaal regisseur Gavin O’Connor (Warrior, Jane Got a Gun) alle puzzelstukken van dit melodrama verzameld heeft, is het voor de kijker een eitje om het plaatje in elkaar te leggen. Als dat geen struikelblok vormt en je ook over een goed verteringsstelsel beschikt qua nadrukkelijke muziek, laat The Way Back zich gemakkelijk bekijken.

O’Connor bewees met de ijshockeyhistorie Miracle al dat hij weet hoe een opzwepend sportdrama functioneert en dat doet hij hier vlotjes over. Affleck zorgt er bovendien voor dat je met Jack kunt meeleven, ondanks de voorspelbaarheid van het personage en de keuzes die hij maakt. 

>>Klap

Een voormalige basketbalvedette die aan lagerwal is geraakt neemt een zwalpend team onder zijn hoede. Met Remember the Titans heeft dit drama zijn opzwepende sport gemeen, met My Name Is Joe het gegeven van een man die worstelt met een zware alcoholverslaving.

Regie Gavin O’Connor
Cast Ben Affleck, Al Madrigal, Janina Gavankar
Speelduur 1u48