Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.10.2020

Recensie The War with Grandpa

door Chris Craps

Na het zeer negatief onthaalde Dirty Grandpa zou je denken dat Robert De Niro geen komedies over krasse knarren meer zou maken. Maar nee, De Niro – meer businessman dan acteur dezer dagen – pakt meer poen met dit soort films dan met artistieke films over gangsters en psychopaten, en zei in 2017 dus ja tegen The War with Grandpa. Door het instorten van het Weinstein-imperium en de coronacrisis komt de film echter nu pas bij ons in de zalen.

Centraal staat de elfjarige Peter die lijdzaam moet toezien hoe zijn grootvader Ed (De Niro) bij hem en zijn familie intrekt en bij gebrek aan een logeerkamer zijn kamer toegewezen krijgt. Peter houdt wel van zijn opa, maar besluit hem toch de oorlog te verklaren. Ed speelt het spelletje mee, maar de strijd escaleert al snel.

The War with Grandpa is op zijn best wanneer regisseur Tim Hill het bij eenvoudige scènes en situatiekomedie houdt. Af en toe kun je even lachen met wat Laurel & Hardy-lol, zoals Eds schoonzoon die tot zijn grote ontsteltenis keer op keer geconfronteerd wordt met zijn spiernaakte schoonvader.

Kinderen zullen zich waarschijnlijk sporadisch amuseren met dit niemendalletje dat er uitziet als een doordeweekse sitcom. Volwassen kijkers zullen vooral last krijgen van plaatsvervangende schaamte. De scène waarin De Niro samen met zijn The Deer Hunter-collega Christopher Walken, ex-Bond-girl Jane Seymour en komiek Cheech Marin zich met hun bijna zeventig jaar jongere tegenstanders meet in een springkasteel, hou je gewoon niet voor mogelijk.

>>Klap

Een bejaarde Robert De Niro voert in deze familiekomedie van animatiespecialist Tim Hill oorlog met zijn kleinzoon, die hem verwijt zijn kamer te hebben ingepalmd. Home Alone, maar dan met minder slapstick.

Regie Tim Hill
Cast Robert De Niro, Uma Thurman, Jane Seymour
Speelduur 1u34
Vanaf 7 oktober in de bioscoop