Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.12.2020

Recensie The Vigil

door Chris Craps

Yakov (Dave Davis), een labiele jongeman die zich heeft afgekeerd van het orthodox-joods milieu in New York, wordt gevraagd om te waken over een zopas overleden lid van zijn vroegere gemeenschap. Hij stemt schoorvoetend toe omdat hij er flink voor betaald krijgt. Hij krijgt echter snel spijt van zijn beslissing, want een dibboek, een geest van een dode die zich meester wil maken van een levende persoon, begint hem te kwellen en te achtervolgen.

Debuterend regisseur-schrijver Keith Thomas houdt het simpel: meer dan een kamer met zijn protagonist en een lijk heeft hij niet nodig. Hij haalt bovendien het onderste uit de claustrofobische kan. Zo is de scène waarin Yakov op zijn smartphone een filmpje ontdekt van iemand die hem besluipt werkelijk angstaanjagend. Hoofdrolspeler Davis is bovendien uitstekend als de paranoïde antiheld. Hij geeft de angst van zijn personage perfect door aan de toeschouwer.

Interessant is ook de joodse invalshoek. Thomas weet waarover hij het heeft, wat de authenticiteit van deze The Exorcist-variant versterkt. Dat horrorproducent Jason Blum potentieel zag, is dan ook geen verrassing. Zeker niet met de mogelijkheid om er een reeks films uit te persen naar het voorbeeld van zijn Paranormal Activity-franchise.

Zoals veel films uit de Blumhouse-fabriek kan The Vigil echter slechts tijdens de eerste drie kwartier echt boeien. Eens de dibboek vorm begint te krijgen en Yakov een spiritueel ontwaken ondergaat, verdwijnt alle logica en krijg je een hoop religieuze onzin te verwerken, wat uiteindelijk leidt tot een flauwe en dus weinig memorabele climax.

Dat neemt niet weg dat het eerste deel een uitstekend visitekaartje is voor Thomas. Van hem zullen we ongetwijfeld nog horen.

>Klap

Debuterend regisseur-schrijver Keith Thomas voert in zijn horrorfilm een labiele jongeman op die één nacht over een lijk moet waken. Een joodse variant op The Exorcist met een dikke The Conjuring-saus.

Regie Keith Thomas
Cast Dave Davis, Lynn Cohen, Fred Melamed
Speelduur 1u29
Vanaf 8 december op premium VOD

Lees meer over: